Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
Frate Florine, iartă-mă dar eu cred că Medicina nu e un domeniu al filosofării populare ci o știință veche și complexă, cu mii de subtilități care scapă omului de rând.
E ca și Teologia.
Mulți au impresia că se pricep să înțeleagă corect actul medical, respectiv chestiunile teologice. Mai rău e când, seduși de aparențe, oamenii încep să și pledeze, să militeze fierbinte, să preseze și să pună ordine în domeniile unde nici măcar amatori cumsecade nu pot fi considerați.
|
Frate Ioane,
Mulțumesc că nu te-ai aprins, ca să îndrăznesc să mă împărtășesc și duminica ce vine. :)
Eu aș compara medicina cu informatica mai degrabă. Mi-a scăpat să menționez ieri că oricine poate observa că un soft nu e nici pe departe bun la început, ca să nu spun perfect de la versiunea 1.0, pînă nu e dat în folosință pe o gamă foarte largă de utilizatori care să-l verifice. Testele de laborator nu spun mare lucru înainte ca o platformă (un produs extrem de complex) să fie dată în trafic. Numai pe rapoartele și sesizările clienților se depistează problemele și se fac corecții. Ca să iau un caz obișnuit, uită-te la cîte versiuni și actualizări ale browserului pe care-l folosești se fac în continuu.
Cam așa stau lucrurile și cu vaccinurile sau cu medicamentele noi. Pînă nu se testează pe un segment foarte larg de populație, nu se știu cu exactitate efectele pe care le au. Deci cum aș putea eu să fiu de acord ca fiica mea să devină cobai pentru o firmă care lansează pe piață un produs despre care habar nu are cum va funcționa?
Informatica lucrează cu un cod precis, însă medicina poate fi asemănată cu sisemele fuzzy ce se bazează pe probabilități: parcă e aici, parcă puțin mai încoace sau mai încolo; nimic precis, numai bîjbîieli și speranțe că substanțele create vor avea succes.
Știi, teoria e frumoasă, explicațiile funcționării vaccinurilor le-am citit și eu, la prima vedere designul e bun și lumea e fericită că își protejează copiii. Însă doar timpul va confirma asta, dacă adevărul nu va fi mascat publicului.
Oricum, să fiu iertat că nu dau credit medicinii moderne cu vechime de doar cîteva zeci de ani. Prefer întotdeauna leacurile Lui Dumnezeu, metodele absolut naturale de prevenție și vindecare, în ele am toată încrederea. Cînd răcesc îmi tai o ceapă în patru și o pun lîngă pat noaptea, nu merg să cumpăr ”ceva” de la farmacie. Cînd, iată, crizele de astm revin după mai bine de 10 ani din cauza a N factori alergeni suprapuși, bag un post negru și rezultatele nu întîrzie să apară. Nu mă duc disperat la spital ca să mi se prescrie clasicul brohodilatator-minune (care dă dependență, din experinență vorbesc) care să mă ajute să respir și să mă odihnesc noaptea.
Iar dacă e să medităm diletant-teologicește, cauzele unor boli extrem de grave pe care vaccinurile cică le previn nu sînt deloc accidentale. O paralizie este îngăduită de Dumnezeu din motive pe care numai El le știe. Poți să faci cîte injecții vrei, aici nu e vorba de șanse ca organismul să cîștige lupta cu boala, ci lucrurile sînt mult mai adînci de atît - neaccesibile nouă.
Deci cel mai bine să facem prezența la biserică, să ne rugăm frecvent și împreună cu preotul pentru sănătate, să participăm la Masluri, să ne împărtășim sistematic, și așa bunul Dumnezeu Se va îndura să ne mîntuiască de orice rău, atît fizic, cît și duhovnicesc.