Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Eu aș compara medicina cu informatica mai degrabă. Mi-a scăpat să menționez ieri că oricine poate observa că un soft nu e nici pe departe bun la început, ca să nu spun perfect de la versiunea 1.0, pînă nu e dat în folosință pe o gamă foarte largă de utilizatori care să-l verifice. Testele de laborator nu spun mare lucru înainte ca o platformă (un produs extrem de complex) să fie dată în trafic. Numai pe rapoartele și sesizările clienților se depistează problemele și se fac corecții. Ca să iau un caz obișnuit, uită-te la cîte versiuni și actualizări ale browserului pe care-l folosești se fac în continuu.
Cam așa stau lucrurile și cu vaccinurile sau cu medicamentele noi. Pînă nu se testează pe un segment foarte larg de populație, nu se știu cu exactitate efectele pe care le au. Deci cum aș putea eu să fiu de acord ca fiica mea să devină cobai pentru o firmă care lansează pe piață un produs despre care habar nu are cum va funcționa?
|
Mai proastă comparație nu puteai face nici dacă încercai.
Poți scrie un „soft prost” și vinde liniștit, pentru că nu trebuie să îndeplinească nici un standard decât cel pe care îl decide firma respectivă. Toată testarea se face intern.
În schimb, este foarte greu pentru o firmă să producă un medicament și să fie pus în vânzare. Poate să dureze și ani de zile până un medicament ajunge în farmacii. Trebuie să treacă printr-un proces riguros care scrutinizează absolut totul despre acel medicament, design, condiții în care este produs, severitatea efectelor secundare, testare clinică etc. Aici testarea se face atât intern cât și extern pentru că trebuie să treacă de standarde și norme internaționale, și trebuie aprobat de o instituție anume.
Nu știu pe ce planetă trăiești tu dar nu ești nici măcar pe aproape la cât de greu este ca un medicament să fie aprobat pentru punerea în vânzare.