View Single Post
Vechi 19.09.2013, 13:07:02
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ortodoxa2310 Vezi mesajul
Aha. Majoritatea cuplurilor in ziua de azi, si in special barbatii vor in pat... pacate impotriva firii (ca sa ma exprim delicat). Nu mai zic ca nici vorba de respectat sarbatori sau zile de post. Si daca aduce saraca fata vorba sa sfintii parinti, Sf traditie, biserica, istorie bisericeasca, dogmatica, moashte, etc vorbeste mania de parca-i posedat.
Sau sa-i spuna ca se spovedeste... hm... ce comentarii am auzit eu de la barbati pe tema asta.. desi sunt nerusinata de felul meu, p-astea mi-e rusine si cu perdea sa le spun.

Si te intreb, este asta o cruce? Spune Domnul ca jugul Lui este usor...
Mai degraba as spune ca este cum spune Sf.Ioan Gura de Aur intr-o omilie despre familie si cresterea copiilor- daca iei carbuni in brate, nu faci carbunii curati, si te murdaresti si tu mai rau decat erai. Mai bine fara.

Bine... stiu, stiu bine ca-i dificil. Dar no... zic. Vad cum stau lucrurile prea bine, nici eu nu-s in stare sa fac ce vorbesc.
Dragă Ortodoxa,
văd că ai ales să te referi doar la anumite lucruri, pe care le consideri, înțeleg, deosebit de nepotrivite pentru o viață de cuplu creștină, pentru curăție.
Și, din modul cum expui situația, înțeleg că puterea acestui rău, cum apare el în postarea ta, este nelimitată.
Dar, Ortodoxa, tot Sfântul Ioan Gură de Aur ne învață că "Puterea diavolului este limitată"!
După cum prezinți tu situația, mai degrabă îl contrazici pe Sfântul și creditezi puterea distructivă a păcatului mai mult decât Mila lui Dumnezeu și Puterea Lui revigorantă, readucătoare la Viață.

În realitate, așa cum arată istoria concretă a vieții creștine în România (la alte țări nu mă refer întrucât nu am suficiente date, dar bănuiesc că e la fel în toată lumea), foarte rar familiile creștine sunt uniforme sau omogene în trăirea și practicarea credinței. Din multe motive care țin de istoria vieții personale, de familia de origine, de varii întâmplări ale vieții, de caracteristici individuale de personalitate, de lucrarea harului în fiecare om în parte, de planul lui Dumnezeu cu fiecare om și cu familii ori comunități întregi - bărbatul și femeia sunt mai mereu inegali în credință.
Unul e mai râvnitor, celălalt mai trândav. Unul e mai leneș dar mai sensibil, altul mai din topor dar cu inima curată, unul păcătuiește mai mult dar pocăința lui e uneori cutremurătoare. Nu suntem egali, crucea nu e aceeași iar răsplata e și ea diferită.
Tu vrei cumva, lucru frumos ca aspirație, o oarecare egalitate între bărbat și femeie, o fericită conviețuire a lor în Duhul, o comuniune desăvârșită ca în Sânul Sfintei Treimi. Da, frumos gând și desigur aaici tindem să ajungem și bine ar fi să fie chiar așa, însă concretețea vieții de credință în cuplu arată că oamenii au ritmuri și reacții diferite la una și aceeași situație. Reacția la lucrarea harului și la retragerea harului din om sunt cu totul individuale, personale.
De aici necesitatea concentrării fiecăruia mai întâi pe lucrarea nevoinței proprii, iar în rest răbdare și îngăduință, nădejde și celelalte ale iubirii creștine.

Cât privește jugul lui Hristos, despre care Domnul ne spune că e ușor, mă tem că ai înțeles cu totul aparte această expresie. În nici un caz Domnul nu spune, prin aceste cuvinte, că e cazul să căutăm ușorul/comoditatea vieți ide cuplu, adică musai să umblăm după unul exact ca noi în ale credinței, cu care să ne înțelegem perfect etc. Asta e utopie și, printre altele, nici jug nu mai e. Îmi pare, să mă ierți, semnătura lenii și răsfățului ascuns, din gândirea/inima celui ce crede asta. E suficient că iubirea mi-a însemnat inima și că Dumnezeu mă primește în Taina Cununiei. Mai departe vom vedea, că doar suntem în Taină iar nu în certitudine. Biserica oferă certitudinea celor mai multe incertitudini. Cu certitudine este cu totul incert să ne mântuim careva.... Domnul știe!

Ortodoxa, căsnicia e o devenire în doi. Acesta e și simbolul central al inelului de la Cununie.
Această devenire, ca să revenim la cuvintele Mântuitorului, înseamnă și tăierea voii proprii, lepădarea de toate ale tale (treptat, de-a lungul vieții, zi cu zi și an cu an), despătimire, jertfelnicie pentru aproapele soț/soție, iubire prin dăruire de sine, îngăduință. Pe scurt, mucenicie. Nu există devenire întru mântuire și sfințire fără mucenicie.
Cuplul creștin e legat prin mucenicie, nu prin răsfăț, fie el și răsfățul nenorocit al comodității călduțe în viața de credință.

Îmi pare că ești tare tânără. Poate mai vorbim după ce treci prin 10-15 ani de căsnicie cu adevărat creștină...

Fii tu soție bună și soțul tău va deveni, poate, și el creștin. La fel și copiii.
Iar dacă nu vor deveni, du tu suferința cea nobilă, suferința pentru Hristos în inima ta și vezi-ți în pace de mucenicie.
Îi vei mântui și pe ei, dacă îi iubești cu adevărat în Hristos.
Poate!...
Doar Bunul Dumnezeu știe.

Last edited by cezar_ioan; 19.09.2013 at 13:17:59.
Reply With Quote