13 trucuri în bucătărie ca să gătești sănătos și gustos în același timp
"Majoritatea persoanelor consideră că mâncarea sănătoasă este fără gust și nu oferă nicio satisfacție atunci când este consumată. Ca să gătești sănătos, dar și gustos trebuie să știi câteva trucuri!
Potrivit specialistului Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriție, boli metabolice și membru de onoare al Academiei Române poți să gătești sănătos și gustos dacă știi câteva trucuri utile. Astfel gustul uneori fad al alimentelor simple se poate transforma total în ceva foarte apetisant.
Iată cum poți să gătești sănătos, dar și gustos:
1. Marinează carnea!
Ca să îi conferi o aromă senzațională este bine să lași carnea la marinat cu diverse condimente preferate. Astfel gustul ei va fi unul îmbogățit după ce o vei scoate de la cuptor.
2. Folosește sucul de lămâie!
Sucul de lămâie este recomandat pentru toate preparatele, în funcție de gusturile fiecăruia. Nu trebuie să adaugi mult dacă nu îți place gustul acru, ci doar să stropești legumele sau carnea pentru un plus de savoare.
3. Folosește din belșug ceapa și usturoiul!
Ceapa și usturoiul schimbă complet orice rețetă și savoarea lor este inegalabilă. Salatele, fripturile sau tocănițele vor fi mult mai gustoase dacă folosești ceapa și usturoiul.
4. Folosește mirodeniile în loc de multă sare!
Combinațiile de plante aromatice diferă în funcție de gusturile fiecăruia. Fie că le folosești proaspete sau uscate, aceste condimente vor transforma orice preparat fad într-unul delicios. Folosește-le în orice mâncare și încearcă să folosești mai puțină sare.
5. Evită rântașul și smântâna în ciorbe
Rântașul, adaosul de ou și smântână, precum și călirea legumelor în ulei nu sunt necesare pentru a prepara o ciorbă delicioasă. Folosește-te mai degrabă de sucul de roșii sau de roșiile proaspete, borș sau iaurt degresat pentru a face ciorbele mai gustoase.
6. Ai poftă de cartofi prăjiți? Prepară-i la cuptor!
Ca să nu prăjești cartofii în baie de ulei este de preferat să-i stropești doar cu puțin ulei și să presari peste ei rozmarin. Apoi se pun în tava de la cuptor tapetată cu hârtie de copt, se introduc la cuptor și vei obține o alternativă delicioasă la cartofii prăjiți. Gustoși și mult mai sănătoși.
7. Fă omleta din mai multe albușuri și doar un gălbenuș
Dacă vrei să faci o omletă sănătoasă, dr. Nicolae Hâncu îți recomandă să folosești doar un ou întreg și mai multe albușuri. De asemenea, trebuie să folosești ulei doar cât să ungi tigaia, iar pentru un plus de savoare și volum adaugă ceapă, ardei și verdeață în omletă.
8. Șnițele și chiftele la cuptor
Ca să nu le prăjești în ulei, dr. Nicolae Hâncu îți recomandă să prepari șnițelele și chiftelele la cuptor.
9. Folosește iaurt în loc de smântână
Un iaurt mai gras va înlocui cu succes smântâna care aduce un surplus de calorii și grăsimi saturate care afectează inima.
10. Nu folosi mult ulei în salate
Una dintre capcanele în care poți cădea atunci când îți faci salate este aceea de a folosi exagerat de mult ulei. Nu este necesar și nici sănătos, de aceea este bine să-l măsori și să-l amesteci cu zeamă de lămâie și mirodenii.
11. Folosești dressing-uri din comerț
Este de preferat să le eviți și să prepari o vinegretă simplă pe care să o păstrezi într-un borcan în frigider.
12. Atenție la lactatele vegetale!
Frișca vegetală sau unele sortimente de brânză pot să aducă prea multe calorii și grăsimi rele. Singurele pe care le recomandă dr. Nicolae Hâncu sunt tofu și laptele de soia.
13. Nu adăuga în salate carne prăjită, mezeluri sau multă brânză grasă!
Salatele proaspete se pot transforma în-tro mâncare hipercalorică dacă adaugi prea multă brânză grasă, mezeluri și carne prăjită. Este recomandat să folosești aceste ingrediente în cantități mici și să optezi mai degrabă pentru brânza de capră." (sursa: eva.ro)
|