View Single Post
Vechi 23.09.2013, 14:34:55
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de t4ilgunn3r Vezi mesajul
Tocmai ca l-am citit. Nu am vazut unde scrie ca arseniul ar fi de 4 ori mai valoros decat aurul. In schimb am vazut ca se vinde cu 1200...1500 US$ tona.
Citez din articol: "Un calcul simplu ne arăta că din cele 500.000 tone aflate atunci în haldele de la Flotila centrală s-ar fi putut obține, doar prin valorificarea acestui produs secundar, sume amețitoare – preiau cifra din raportul băimărean: 341.890.000 euro!! Și chiar dacă aurul și argintul recuperate din haldele Maramureșului nu reprezintă decât 20% din această sumă, să recunoaștem că averea din deșeurile minelor aurifere este uriașă, putând să acopere datoriile externe ale României."
Nu era vorba ca arsenul ar costa de 4 ori mai mult decat aurul, ci ca ar fi o cantitate mare din acest produs rezultata.
Citat:
În prealabil postat de t4ilgunn3r Vezi mesajul
O alta problema cu articolul respectiv este ca metoda de extragere a aurului se refera doar la depozitul de pirita aurifera cu arsen de la Suior, vezi.
Nu este vorba de o metoda de a extrage aurul din zacamant, cum inselator, ai incercat sa sugerezi.
Citez din articol: "Or, noi și urmașii noștri nu avem moștenire din istoria milenară a mineritului doar haldele maramureșene (cu 10-12 g aur per tonă și 50 g argint per tonă), ci și pe cele de la Certej – Deva (8-10 g aur și 150 g argint per tonă) și Roșia Montană (2 g aur și 15 g argint per tonă).
Fac fixarea temei – așa cum am învățat la cursurile de pedagogie – o fac pentru politicieni: pentru 1 kg aur și 5 kg argint extrase din haldele de pirite prin metoda SC Larechim se consumă 0,7 t tiosulfat de sodiu, între 0,2 și 0,9 t var, 0,02 t NaOH, 0,5 t sulfat de amoniu și circa 0,03 t „activatori”. În total, de 1,5-2 ori mai mult cantitativ decât pentru tehnologiile pe bază de cianuri – dar la prețuri de 2,5 ori mai mici!
Adăugați câștigul enorm pe care îl aduce trisulfura de arsen – și aveți în față una dintre posibilele mari lovituri economice ale României."

Last edited by catalin2; 23.09.2013 at 14:44:30.
Reply With Quote