View Single Post
Vechi 22.09.2006, 23:57:11
Alexandr_Bazil Alexandr_Bazil is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.05.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de theodor
Citat:
În prealabil postat de Alexandr_Bazil
Domnii mei...aveti o viziune foarte interesanta asupra ratiunii. Sa devii prizonierul ratiunii?? Draga theodor, iti respect opiniile, dar ca fapt divers tu ce crezi ca este ratiunea?? Nu e o boala sau un demon ce poseda pe cei inteligenti... E procesul prin care gandesti inainte de a actiona si nu mergi pe baza instinctelor. Daca inseamna altceva...anunta-ma, pentru ca eu chiar sunt curios sa aflu ceva nou.
Am aceeasi definitie pentru ratiunii ca si tine si recunosc ca am exagerat putin. Nu consider ratiunea sau inteligenta un demon, dar in anumite cazuri poate deveni. Prizonier al ratiunii = un om care nu crede in Dumnezeu pentru ca nu poate sa-l gaseasca pe calea ratiunii si in acest caz este orbit - parerea mea si asta nu inseamna ca daca cineva e foarte inteligent e si un prizonier al ratiunii ;)
Nu sunt de acord. Nu exista prizonieri ai ratiunii ci oameni ce nu gandesc indeajuns si se supraestimeaza.

Marius... ce interesant...Sa iti dau o opinie proprie: vointa naste din ratiune, si simtirea de multe ori este instinctuala. Si din experienta proprie va spun ca deobicei instinctualitatea formeaza o buna parte din latura noastra egoista. Deobicei cand simt ceva, e legat strans de o rationare involuntara, si de un pic de instinct.
Eu trebuie sa te contrazic la ultima propozitie. Dumnezeu trebuie in primul rand gandit, pentru ca daca te bazezi pe ce simti la un moment sau altul ai probleme mari. Daca intregul tau concept despre divin e gandit atunci e intradevar rezistenta chiar si celor mai mari greutati. Credinta fara ratiune devine oarba. Si credinta oarba poate in orice clipa sa moara.
Reply With Quote