View Single Post
Vechi 23.09.2013, 21:15:45
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
Am ascultat in urma cu mai mult timp o emisiune la Radio Romania Cultural ce trata problema tiganilor. Printre invitati a fost si un renumit profesor universitar ce s-a ocupat in amanunt de aceasta tema (imi pare rau ca nu-mi mai amintesc numele). Ceea ce mi s-a parut important a fost faptul ca a clarificat urmatorul lucru: tiganii nu au fost facuti robi de romani ei asa au venit in tara noastra, robi. Un alt aspect: in timp ce in Romania erau acceptati, in Elvetia daca treceau granita erau impuscati pe loc.

Romanii au fost toleranti cu tiganii, au incercat sa-i integreze si cine a vrut sa intre in rand cu lumea, a reusit. Din pacate tiganii se discrediteaza singuri prin ceea ce fac si prin modul in care se poarta.
Nu doar in Elvetia. In mai multe tari din Occident a fost un fel de vanatoare de tigani. Asa au inteles ei sa rezolve problema lor.

Un personaj a spus ca unii boieri/mosieri indatorau taranii liberi in asa fel in incat acestia nu puteau sa plateasca si din tarani liberi deveneau robi. Romanii robi pe mosii. Nu tigani. Vad ca de treaba asta nu vorbeste nimeni. Apoi tiganii au venit peste noi, in tara noastra. Nu e ca si cum ne-am fi dus noi la ei in tara si i-am furat, cum au facut englezii cu negrii.

Parintele NEcula, care mai are de-a face cu ei, a spus ca ei ar dori o viata fara griji, usoara, fara munca. A mai spus ca s-au bagat f.multi bani in tot felul de proiecte ptr. tigani si ca s-au bagat in luxuri. A dat exemplul scolilor ptr. tigani. S-au construit scoli cu clanta de 8.000 de euro, cu scaune de loja, cu laptopuri si dupa ce a fost deschisa scoala, toate lucrurile astea au disparut in neant. Si a mai spus ca a vazut scoli care, dupa deschidere, aratau ca dupa razboi sau inainte. A spus ca noi nu ne-am sinchisit sa ii intrebam ce vor cu adevarat si de ce au nevoie. Noi vrem sa ii scolim, dar poate ei nu vor sa fie scoliti. A mai zis ca ei sunt buni la muzica, la lautarie si ca sa fie o scoala vocationala unde sa invete treaba asta.
Reply With Quote