Bolile sunt urmarea pacatului, dar cine nu e pacatos dintre noi? Dar daca ne rugam si noi pentru sanatate, poate in felul acesta ne e data, prin tratamente, prin doctori. Si, cine stie, chiar timp de pocainta,pentru unii, carora doctorii le-au salvat viata.
Repeti niste clisee verbale. Sunt destui oameni fara pacat si cine nu e asa nu se mântuieste. Si cel mai mic pacat ne desparte de Dumnezeu.
Pacatul aduce o stricaciune ontologica în suflet si boala ajuta la vindecarea pacatului. Sunt si cazuri când trebuie mers si la medic, dar nu fiindca ar avea vreo putere ci ca sa nu apara mândria ca am fi prea spirituali.
Nici un medic nu a salvat viata cuiva fiindca viata nu e materiala.
Cand amintesti de mucenici, mi se pare ca spui: e mai bine sa suferim, sa fim bolnavi, sa murim, ca uite, ei au suferit si au ajuns in Rai! Oare am inteles gresit ce zici? Sfintii nu dadeau atentie la trupuri, dar noi, neputinciosii, care nu putem fi fortati de altii sa adoptam asemenea cale, noi ne cam dorm vindecarea. Oricum, in caz contrar e SINUCIDERE, dupa parerea mea(daca nu acceptam tratamentul care ne-ar vindeca si asteptam sa murim).
Nu. Am zis de mucenici ca sa arat ca integritatea trupeasca e altceva decât arata medicina. Trupul e altceva decât sustine stiinta.
Suferintele trebuie în general rabdate, dar nu în mod absurd si cu fanatism. Rabdarea suferintelor nu e un obiectiv în sine. Daca înlaturarea unei suferinte cere o preocupare speciala, trebuie sa renuntam la acea preocupare. Daca rabdarea suferintei e o preocupare mai mare decât înlaturarea ei, trebuie sa renuntam la rabdarea ei.
Nu e sinucidere. Sa zici ca e sinucidere e lipsa de credinta.
Cat despre sport,nu e manifestare crestina, dar nici anti-crestina. De ce sa nu facem sport? Ofera preocupare si consuma energia. Daca nu facem sport in timpul orelor de mers la biserica, chiar ca nu inteleg ce ai impotriva!
Tot ce nu e pentru Hristos e împotriva Lui. Ai auzit de vreun Sfânt care sa faca sport?
Sportul e o suprasolicitare a trupului, împiedica rugaciunea si strica starea de pace a trupului si spiritului, ducând la tulburari. În plus, e o sminteala.
|