View Single Post
Vechi 24.09.2013, 10:12:57
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Din pacate, istoric vorbind, in sita o ramas chiar "varfurile" vremurilor respective, cei care acum ii vedem reciclati de unii, facuti sfinti si pusi la gramada cu unii care chiar si-au castigat cununa muceniciei.

Dar nici astia, adevarati, n-au scapat toti de politizare sau sa fie folositi ca scuza pentru asa ceva.
Doamna Aspazia Otel Petrescu face o diferenta clara intre educatia propusa de Miscarea Legionara si partidul politic legionar:

,,Păi eu sunt una dintre adeptele constante ale acestei mișcări, dar a Miscării Legionare, nu a partidului politic legionar. Că sunt două linii, de care oamenii nu știu. Era o linie educativă, spirituală, Mișcarea Legionară a Arhanghelului Mihail și Gavriil și Garda de Fier, Totul Pentru Țară (a avut mai multe denumiri) latura politică a luptei legionare. Noi n-am avut nimic de-a face cu lupta, pentru că eram prea cruzi, prea tineri și încă neformați. Noi trebuia să fim educați în spirit legionar.

Căpitanul, ca vizionar (până și masonii îl consideră vizionar), asta a și fost, într-adevăr – și-a dat seama că n-ai ce să faci, n-ai cum să înnoiești viața unui popor dacă nu-l educi, dacă nu-l crești în sensul ăsta, dacă nu-i dai o educație, dacă nu-l înveți ce-i aia caracter, ce-i aia onoare, ce-i aia demnitate, ce-i aia hărnicie.

Degeaba, n-ai cum să-l schimbi. De pildă, dintr-un bețiv n-ai cum să faci un om normal decât dacă-l convingi că beția este un lucru rău și trebuie părăsit. Și atunci Codreanu a înființat cele două școli de educație legionară numită mișcare spirituală: Frățiile de Cruce pentru băieți și Cetățuile pentru fete. Eu am făcut parte din Cetățuie, am cunoscut, într-adevăr, preceptele de educație legionară pe care nu pot să mi le schimb nici azi, nici mâine, nici poimâine, fiindcă sunt perfect creștine, se suprapun perfect pe cele creștine.

Cele șase legi pe care noi trebuia să le realizăm în fiecare moment și în fiecare clipă ne faceau buni creștini și buni români. Dacă nu era cineva care să observe greșeala noastră trebuia noi s-o identificăm, s-o corectăm, s-o pedepsim. Era foarte severă educația în Cetățui. N-aveai voie să fii laș, să fii mișel, să spui minciuni, să furi, să copiezi la școală, să-ți pârăști colegul. Începând de la lucrurile mici, educația mergea până la a realiza, într-adevăr, un om creștin de caracter. Cred c-ați auzit din memoriile scrise despre principiile educative care ne-au civilizat viata în închisoare. Creștinismul deprins în viața noastră legionară ne-a ajutat. Iisus ne-a întărit și ne-a salvat."

Continuare:

Aspazia Oțel Petrescu despre Educația legionară
Reply With Quote