Subiect: Sanatate
View Single Post
  #144  
Vechi 24.09.2013, 15:29:49
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.284
Implicit Produsele alimentare congelate, PERICULOASE pentru sănătate

"Alimentele congelate pot provoca îmbolnăviri grave și chiar moartea, atrage atenția prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi. Afirmația nutriționistului este întărită și de un control recent al Autorității pentru Protecția Consumatorului, care a descoperit nereguli majore la peste 70 la sută din comercianții de produse congelate.

"Eu nu cumpăr produse congelate", ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Acesta avertizează că alimentele congelate constituie un real pericol pentru sănătate. "În momentul în care un produs este congelat-decongelat și congelat din nou se autocontaminează și contaminanții din el se pot dezvolta până la valori foarte periculoase pentru sănătate.

Spre exemplu, peștele, care nu este steril și are microbi, în momentul decongelării, microbii, când ajung la temperaturi pozitive și stau câteva ore, se dezvoltă exploziv. La recongelare, peștele are o zestre de microbi crescută enorm, la milioane de microorganisme de la câteva. Toate produsele nesterilizate suferă astfel de procese.

La noi e ca la nimeni, lanțul de frig este în neregulă. În loc să stea la minimum 18 grade Celsius, mai stau la minus 10 grade Celsius, la minus 5 grade Celsius, iar asta grăbește foarte mult degradarea produselor. Putem face toxiinfecții alimentare grave. În special la pești, dar nu numai, se generează histamine. Histamina este cauza apariției alergiilor și a șocului anafilactic, poți muri în două-trei minute, nici nu mai are timp să vină Salvarea, s-au întâmplat cazuri.

În alimentele recongelate, procesele de apariție a aminelor biogene, dintre care histamina este cea mai cunoscută substanță alergenă, au loc la speciile peștilor albaștri marini, cum este scrumbia, codul, macroul. La recongelare, aceștia pot fi foarte contaminați cu histamină", ne-a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

28 de tone de produse înghețate confiscate

Ultimele verificări făcute de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au depistat deficiențe grave la peste 70 la sută din comercianții de produse congelate. Totodată, comisarii ANPC au oprit de la comercializare 28 de tone de alimente congelate și au aplicat 667 de amenzi contravenționale.

Printre deficiențele constatate s-au numărat arsuri de congelare și mirosuri de rânced la carne de pui, mici și macrou, din cauza condițiilor improprii de depozitare, precum și produse alimentare congelate cu durata valabilității depășită.

"În momentul în care se decongelează și se recongelează, produsul crește în greutate, pentru că acesta se condensează.", Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

"Se poate întâmpla și ca produsele să fie congelate cu puțin timp înainte de a se strica, iar acest lucru este foarte periculos pentru sănătate.", Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi" (sursa: ziarulring.ro)
Reply With Quote