Era vară, pe vremea când porumbul avea cam un stat de om înălțime. Cred că aveam vreo 7 ani pe atunci și eram acasă cu mama toți cei 6 copii. Doar tata lipsea, fiind dus la serviciu. Deodată, lumina care venea de afară începu să pălească ușor și, încetul cu încetul, parcă stătea să cadă noaptea deși era în miezul zilei. Fulgerele, apoi tunetele care se îngrămădeau deasupra satului mă făceau să tremur. Vântul puternic turbase și împroșca geamurile cu pietricele, crenguțe rupte din pomi, bucăți de draniță smulse de pe bătrâna casă a vecinului...
Mama a venit de afară foarte speriată și, intrând în camera mare unde o așteptam, ne-a spus cu spaimă în priviri:
- Îndreptați-vă înspre icoană, copii, și haideți să ne rugăm lui Dumnezeu să nu ne doboare păpușoii, altfel n-o să mai avem ce mânca.
După cea aprins o lumânare într-un mic sfeșnic, păstrată special de la Sfintele Paști, plângând, a început să bată mătănii. Alexandrina, Mărioara, Gelu, Silvia, Olguța și eu făceam mătănii și plângeam înfricoșați odată cu mama.
- Doamne, nu ne pedepsi!
O fi trecut vreo oră, poate mai mult, și furtuna își mai slăbi din putere, după care încetă iar afară începu să se lumineze.
După ce ne-a spus să ne odihnim, mama a ieșit în prag, apoi, cu un glas în care se deslușea uimire și bucurie, ne-a strigat:
- Copii, haideți afară!
Cu mâna întinsă, ne-a arătat grădinile vecinilor cu păpușoii rupți și culcați la pământ, până în hat cu noi. Grădina noastră, întreagă!, ca și cum furtuna s-ar fi oprit în gard. Porumbii, spălați și întineriți, erau mai frumoși și mai plini de viață și nici un pom din livadă nu a avut de suferit.
- Vedeți, ne-a spus mama, acestea sunt rugăciunile și mătăniile voastre și lumânarea de la Înviere.
Și-a îndreptat privirile către cer și a început să plângă... Mai întâi potolit, apoi din ce în ce mai tare, până ce cămașa de pe dânsa sălta, de parcă ar fi fost suflată de vântul răzlețit din furtună...
(Grigore Caraza, Aiud însângerat, Ed. Conta, 2010, p. 36)