View Single Post
Vechi 30.09.2013, 10:41:00
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Există, în astfel de situații, inclusiv o a treia alternativă:
aceea ca fiecare să-și păstreze credința sa, respectând-o pe a celuilalt.
O cale chiar mai proasta decat aceea de a-si vedea fiecare de drumul sau.
Si nu vorbesc atat din perspectiva cuplului, la care legatura pe orizontala se dovedeste mai puternica decat cea pe verticala (iarasi, discutii complicate aici) cat din perspectiva copiilor care ma tem ca nu vor fi cu adevarat practicanti a unici uneia dintre credinte.
SAU, o vor alege pe cea mai proasta, mai rar un caz fericit dintr-o astfel de "imperechere".

Citat:
Iar dacă s-ar pune problema ca unul dintre ei să se convertească la credința celuilalt, cred că unicul motiv, unica rațiune suficientă a unei asemenea opțiuni ar fi convingerea că acea credință este mai adevărată, mai profndă, mai autentică decât cealaltă.
Realitatea demonstreaza ca "unica ratiune suficienta" de cele mai multe ori se dovedeste dorinta de a-l multumi pe celalalt, credinta personala fiind de fapt cu totul ambigua si relativa.

Citat:
Dacă m-aș îndrăgosti de un băiat neortodox, aș încerca să-i împărtășesc gândurile, trăirile mele întru ortodoxie, cu scopul de a-l CONVINGE să se convertească.
În schimb, dacă aș ști că el vrea să devină ortodox nu din convingere personală, ci doar pentru a-mi aduce mie o bucurie (sacrificându-și astfel convingerile proprii), i-aș propune să continuăm relația, păstrându-și fiecare dintre noi credința ÎN CARE CREDE CU ADEVĂRAT; i-aș propune, adică, să rămână în credința lui.
Eu as zice ca e o idee PROASTA.

Pentru ca, ramanind in credinta lui:

1. Nu va putea participa cu adevarat la viata Bisericii, participare prin care ar putea, poate, sa descopere profunzimile ortodoxiei. Din exterior nu e imposibil, dar mai dificil.
De ce, te las pe tine sa descoperi din ceea ce crezi ca stii despre chestiunea asta.

2. Foarte posibil sa fie frustrat de aceasta diferenta iar cum bine se stie, sectarii au prostul obicei (bun, din perspectiva lor proasta) sa preseze pe membrii lor care sunt in familii mixte, sa puna la randul lor presiune pe membrii familiei de a se converti la ratacirea lor. Iar daca adultii nu ii pot convinge, macar copii sa-i convinga, sau macar sa le opreasca botezul (ortdodox) sa ii boteze in credinta lor, etc.