Este bun articolul citat de Dragos si cu explicatiile necesare.
Cred ca se pierde aici un lucru din vedere.
Exista cazuri, e drept rare si acestea, in care cineva se casatoreste de buna voie si nesilit de nimeni cu o persoana neputincioasa trupeste, sexual, chiar mintal.
Si da, poate sa functioneze.
Dar exista nisate conditii sine qua non:
1. Sa fie in cunostinta de cauza, adica sa fie lucrurile pe fata. Sa se discute totul inainte de casatorie. Si nu ca la piata, marul frumos si sanatos ca pictat si pe dinauntru putred. Si nici macar la cei paralizati nu poti stii ce anume este afectat si ce nu.
2. Si sa fie totul de comun acord. Adica dupa ce s-au discutat lucrurile, ambele persoane cad de acord asupra modului de viata. Renunta la viata trupeasca, la copii, sau accepta alte moduri de a avea copii.
Dar daca unul nu accepta asa ceva, nu poti sa-l obligi.
Exista si situatii in care impotenta fizica sau sexuala apare pe parcursul casatoriei, in urma unei boli. Si acolo este vorba de o decizie delicata si importanta. Si da, depinde mult de intelegerea celuilalt si de iubire.
Cu iubirea se pot face multe, dar atentie...nu chiar totul. Adica iubirea te ajuta sa faci si sa porti o viata intreaga un compromis. Dar problema in sine nu o rezolva.
Si la aceste situatii trupesti si sexuale mai intervine ceva. Nu numai organele sunt afectate, sau oasele, ci si sufletul este in suferinta. Acesti oameni, constienti de neputintele lor, pot deveni gelosi sau pot sa faca depresii, sa cada in tulburari psihice.
Asa ca nu chiar asa simplu. Gata stam asa si nu mai facem nici sex si nici copii. Ne iubim si ne e bine si asa. Iar in suflet isi duce fiecare povara...
Eu am inteles ca Dumnezeu ne-a dat casatoria tocmai pentru a ne feri de pacate. Si asta inseamna mantuire pana la urma. Sa nu facem pacate.
Si daca trupul nostru omenesc are anumite nevoi, sub binecuvantarea cununiei ele nu mai sunt pacatoase.
Si daca totusi oamenii nu-si (mai)indeplinesc datoriile conjugale si se ajunge la pacate (adulter), mai bine se despart. Asa citesc eu si in acel articol. Biserica este constienta de aceste situatii si accepta divortul fara probleme.