Citat:
Īn prealabil postat de aubergine
Nu este pacat.
|
Acum depinde fiecare si cum simte. Daca ne mustra constiinta, eu zic ca e mai bine dacat sa credem ca nu am gresit cu nimic si ca suntem aproape de sfintenie. Si mie mi se intampla sa fac cumparaturi duminica sau sa lucrez sambata seara dupa apusul soarelui. Dar scriu pe biletul de spovedanie
Daca am gresit, e corect sa ma smeresc, nu sa caut indreptatire pentru pacatul mai mare sau mai mic. Daca ma smeresc pentru pacate din ce in ce mai mici, constiinta mea ma ajuta sa nu intrec masura. Daca ma indreptatesc pentru pacate din ce in ce mai mari, constiinta devine imuna fata de pacat.
Cum sa pot ajunge sa spun cu convingere ca sunt cea mai pacatoasa dintre toti daca ma indreptatesc si refuz sa-mi vad pacatele cu vorba, cu fapta si cu gandul? Iar fara smerenie nu exista mantuire. ,,Nisipul, frate, nisipul! Si acela innegreste haina Botezului!'' Acestea sunt cuvintele adresate de un calugar din Athos, unuia care considera ca, devenind calugar, nu mai are pacate.
Da, e pacat, dar iarta-ma, Doamne, ca sunt neputincioasa si lenesa si nu m-am ingrijit de ieri sa-mi cumpar cele necesare. Da, e pacat, Doamne, dar iarta-ma ca sunt lacoma si vreau sa castig timp pentru a agonisi mai multi bani si atunci fur din timpul dedicat faptelor bune ( vizite sau milostenii la orfelinate, spitale, saraci), rugaciunii si citirii cartilor sfinte.