View Single Post
  #4  
Vechi 04.10.2013, 13:14:57
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Mesaje: 1.231
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Aș propune și o listă de subiecte pentru dezbateri întru clarificare:

1. Domeniul Psihologiei; limite. Este acesta o provocare sau o stânjenire a Bisericii?
2. Motivele și scopurile activității psihologilor.
3. Metode (căi) de cunoaștere și intervenție în Psihologie. Comparație cu activitatea Bisericii.
4. Problema sensului vieții - comparație și relații între abordarea Bisericii și cea a psihologiei.
5. Moartea - comparație și relații.
6. Mântuirea - este, oare, de competența psihologilor???
7. Păcatul - este oare de competența psihologiei?
8. În ce fel și în ce măsură Psihologia poate fi o slujitoare a Bisericii? Exemple concrete.

Probabil că se pot ivi nenumărate alte subiecte.
Deocamdată acestea mi-au trecut prin minte, nu știu dacă sunt cele mai inspirate teme...
Sper să putem înfiripa o dezbatere folositoare pentru toți.

Doamne ajută!
1. În opinia mea, Psihologia ar trebui să fie o completare a Bisericii (pfff, nu știu cum să mă exprim) în sensul că... un preot, ar putea trimite un om la psiholog în cazul în care acesta crede că poate fi ajutat. Dacă e vorba de o depresie gravă sau tentața de sinucidere sau o altă problemă care îi poate fi atribuită psihologului spre ameliorare.

2. Scopul activității de psiholog e acela de a ajuta oamenii, să se descopere pe sine, de a-i ajuta acolo unde nu știu ce să facă, dar mai ales, de a-i îndruma oarecum pe calea cea bună. Există și la psihologi un cod deontomogic și o morală, fie ei atei sau creștini.

3. Metodele pot fi aceleași ca și metodele folosite în Biserică. Dacă un psiholog face meseria din dragoste pentru oameni, atunci cu siguranță clientul lui nu va avea de suferit din cauza ȚsfaturilorȚ psihologului.

4. Problema sensului vieții... Am terminat psihologia, dar nu m+am gânsit la o comparație între abordarea Bisericii și ea a phihologului. Dacă reușesc sa ma informez în această privință, revin cu un răspuns.

5. Moartea. Atâta timp cât poți "convinge" ca psiholog pe cinva care are gânduri sinucigașe că nu e bine ce vrea să facă și îl poșți ajuta in acest sens, foarte bine.

6. Mântuirea nu mi se pare de competența psihologilor. Psihologul epsiholog, preotul este preot. Deși au câteva aspăecte comune, nu e același lucru. Decât dacă preotul este și psiholog în același timp. Asta, cred eu, ar fi ea mai buna combinație pentru a putea ajuta pe cineva întro problemă ce ține de suflet.

7. Păcatul, la fel, nu mi se pare de competența psihologului, atâta timp cât nu e vorba de ucidere sau fapte penale. Aici ar fi mai multe de discutat despre tot ce ține de confidențialitate si etica,dar nu despre asta e vorba cum.

8. la punctul 1 am răspuns oarecum și la această întrebare. Deși aș vrea să scot din context cuvântul slujitor, din simplul motiv ca meseria nu e ceva care să se supună la altceva... În schimb pot merge mână în mână.


Nu sunt as, dar dat fiind faptul că am terminat această facultate și mi+am pus atât eu, cât și alții aceste întrebări, eu am găsit răspunsurile de mai sus.

Last edited by Corinusha; 04.10.2013 at 13:28:38.
Reply With Quote