Citat:
În prealabil postat de AlinB
Libertatea daca nu este ajustata corespunzator poate merge pana acolo incat copilul crede ca bunurile parintilor sunt si bunurile lui de care poate dispune dupa bunul plac.
O floare se mai curata si fizic, "traumatizant", se mai taie ce e in plus sau creste necorespunzator, sau este bolnav, procedura traumatizanta, dar rezultatul final este cel care conteaza.
E mult mai usor sa-l inveti libertatea, ba chiar nici nu e nevoie de o educatie in acest sens, mai greu e sa il inveti limitele ei.
Serios. Oare cum a ramas cu "daca ochiul tau te sminteste" sau mana, sau piciorul..?
Nu, dar are sanse de a evolua ca atare daca nu afla la timp care sunt limitele libertatii si ca libertatea are inclusiv limite fizice.
E mai usor sa il inveti asta la varsta la care actioneaza mai mult instinctual si se manifesta irational si mai tarziu sa-l inveti cand poate si cum poate sa transceanda aceste limite decat sa-l educi dupa principiul "no limit" si mai tarziu sa incerci sal-l faci sa inteleaga aceste limite.
Asta nu e o limita, e un proces in continua devenire, din pacate unii ne grabim sa proclamam asta ca o victorie si consecintele se vad..
|
Ați scris așa: "Libertatea daca nu este ajustata corespunzator poate merge pana acolo incat copilul crede ca bunurile parintilor sunt si bunurile lui de care poate dispune dupa bunul plac".
Păi, normal că bunurile părinților sunt și ale copilului!
Cum spune Tatăl fiului risipitor (apropo, nu l-a bătut, pedagogic, când s-a întors acasă): "fiule, tu totdeauna ești cu mine și toate ale mele ale tale sunt".
P. S. Libertatea autentică este tocmai depășirea bunului plac personal. A-l învăța pe copil să vrea sau să refuze un lucru în urma unei deliberări, înțelegând argumentele pro și contra (așa, la nivelul lui de înțelegere), iată, cu adevărat, o lucrare deosebit de dificilă... mult mai dificilă decât a-ți descărca frustrările acumulate peste zi pe copil, autosugestionându-te că tocmai ai aplicat o metodă pedagogică necesară.
Da, pe șefu' nu-l poți bate (sau măcar apostrofa) dacă-ți scade, "pedagogic", jumătate din salariu pentru că nu ți-ai văzut de treabă (tu impersonal, nu mă refer la dvs);
în schimb, pe propriul copil îl poți "sancționa" în orice mod îți place, dacă a dat muzica la maxim când tu voiai să adormi.
În fond, îl educi și, cu ocazia asta, te ușurezi și de mânia pe care o ai din cauza șefului...
Dar nu-i adevărat,
în realitate, aceasta este cea mai eficientă "metodă pedagogică" pe care un "creștin" o poate folosi, nu-i așa?...
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca