Citat:
În prealabil postat de sophia
Imi pare rau, dar n-ati inteles chiar nimic din ce am scris eu.
Si asta demonstreaza exact ceea ce spuneam: lipsa de caldura, de iubire de aproape si egoism. Nu puteti sa va puneti putin piele celuilalt si sa intelegeti ce simte si ce gandeste si aveti impresia ca numai voi stiti bine si sunteti buni.
Iisus n-a stat cu biciul pe oameni in vremea sa. A avut mila, intelegere, a ajutat. A fost acel samaritean bun, a oblojit rani in trup si in suflet.
Oamenii de ce nu fac asa? De ce stau doar sa pandeasca raul?
Si nu este adevarat, nu suntem numai pacatosi si rai, ci avem si lucruri minunate in noi. Dar pe astea trebuie sa le ascundem. Ca eu asa inteleg ca cer acum oamenii din biserica.
Nu spuneam ca trebuie sa fim ridicati in slavi, ci sa fim smeriti, dar sprijiniti si in binele pe care il facem.
La ce mai trebuie sa fac binele, daca si asa numai raul este vazut si judecat?
|
"Lauda Ierusalime, pe Domnul, lauda pe Dumnezeul tau Sioane", zice Proorocul.
Nimeni nu poate fi vrednic de lauda si proslavire intru toate, afara de Unul Dumnezeu Care toate le-a zidit.
In toate lucrurile nu te lauda singur, nici nu cauta lauda de la altii, nici nu pizmui celor care sunt laudati, ca nu intru amandoua aceste imprejurari sa te primejduiesti unei mari pagube: pierderea indreptarii si osandirea zavistiei.
Acela este intru toate iscusit, pe care il lauda Domnul, nu care se lauda pe sine.
Caci este spus: Cel care se lauda in Domnul sa se laude.
Grijeste-te de slava lui Dumnezeu pentru ca si Dumnezeu sa te proslaveasca pe tine.
Daca te vei griji de slava lui Dumnezeu, atunci tu insuti nu vei mai dori sa te proslavesti si Dumnezeu te va proslavi pe tine insuti.
Nu te lauda pe tine insuti si nici pe cei ce te lauda nu ii primi cu bucurie, ca sa nu-ti primesti rasplata pentru faptele tale bune aici,
intru lauda omeneasca, cei care va fericesc, va magulesc , va tulbura caile voastre, spune Proorocul.
Caci din lauda se naste iubirea de sine, iar din iubirea de sine, mandria si ingamfarea, iar apoi si instrainarea de Dumnezeu.
Daca vei face vreun oarecare bine, pazeste-te de preamarire. Caci daca te vei lauda, dintr-o data cu preamarirea ta vei pagubi toate cate le-ai dobandit prin muncasi te vei lipsi de harul lui Dumnezeu, caci din lauda se naste inaltarea, iar din inaltare - caderea, iar caderea este instrainarea de Dumnezeu.
Dumnezeu, Care a facut toate, este proslavit si preamarit de oameni, desi nu cum se cuvine, iar tu care nu ai nimic de la tine, fara temei doresti sa fi laudat si proslavit.
Daca vei trece cu tacerea cele ale tale, Dumnezeu va grai despre tine. Insa de tu vei grai lucruri mari despre tine Dumnezeu va tacea despre tine si te va lepada.
Slava si cinstea omeneasca niciodata nu sunt statornice, ci neincetat se schimba. Astazi ai slava si cinstire si dintr-o data necinste neasteptata." Sf. Dimitrie al Rostovului