View Single Post
Vechi 18.10.2013, 01:46:26
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Laura, cum comentezi acest eveniment istoric?:

Din volumul al IX-lea al ”Vietii Sfintilor” (pag.1034 si 1043), aflam ca, in ziua premergatoare luptei cu Maxentiu din 28 octombrie 312, imparatul Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si inscrisul ”in hoc signo vinces” (”prin acest semn vei invinge”), apoi, in noaptea urmatoare, a avut un vis in care i s-a aratat Insusi Domnul nostru Iisus Hristos, care l-a indemnat sa insemneze cu Sfanta Cruce toate steagurile de lupta ale ostirii sale. Constantin a facut intocmai. Monogramul lui Hristos HP (semnul ”CHI – RO”) l-a pus si pe un steag numit ”labarum” (stindard – drapelul - roman de razboi, pe care, Constantin cel Mare, punand crucea si monogramul lui Iisus Hristos, l-a transformat in stindard imperial). Astfel, prin purtarea de grija si marea milostivire a Domnului nostru Iisus Hristos, Constantin l-a invins pe Maxentiu, intrand triumfator in Roma.
Consider că, din punct de vedere teologic și duhovnicesc, sensul mesajului transmis de relatarea pioasă la care ați făcut referire este deosebit de profund și autentic creștin și este sugerat într-un mod deosebit de interesant în Troparul Sfinților Constantin și Elena:
așa cum Hristos i S-a revelat prigonitorului Saul, transformându-l, astfel, din anticreștin în Apostol al neamurilor, la fel și pe împăratul păgân Constantin cel Mare arătarea "semnului Fiului Omului" și inscripția minunată l-au preschimbat, l-au convertit la calitatea de "episcop al Bisericii în treburile din afara ei" (așa cum el însuși s-a autocaracterizat), în primul împărat creștin din istoria Imperiului Roman și întemeietorul unui imperiu creștin ortodox ce avea să reziste în istorie mai bine de un mileniu (Imperiul Bizantin).
Cred că, indiferent de autenticitatea sau neautenticitatea istorică a relatării, mesajul profund teologic rămâne autentic și adevărat!
Promisiunea divină "in hoc signo vinces" s-a împlinit... nu neapărat în bătălia cu Maxentiu (aceea fiind doar o luptă politică între 2 împărați... pe atunci ambii păgâni), ci printr-un lung proces istoric, început în momentul Edictului de la Mediolanum din 313 (edict care a fost, de fapt, o înțelegere verbală între Constantin și Licinius de a le acorda creștinilor statutul de "religio licita" și, astfel, libertatea religioasă alături de toate cultele recunoscute în imperiu).
Astfel, am convingerea că acea revelație a fost ADEVĂRATĂ, indiferent dacă s-a realizat în mod empiric (vederea fizică a unei cruci etc) sau spiritual!
Și mai cred că acea revelație a avut legătură nu cu un eveniment important doar din perspectiva istoriei lumii (nu și din aceea a ist. mântuirii), ci cu un fapt mult mai profund, autentic, esențial:
prin creștinarea sa, Sfântul Constantin a învins!
A învins nu un adversar politic, ci... a învins așa cum înving toți aceia care se lasă biruiți și cuceriți de iubirea lui Hristos, toți aceia care aleg să devină, pentru eternitate, "robii libertății" și fii prin har ai Tatălui ceresc.
Are sens, oare, ceea ce spun?...
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca

Last edited by laurastifter; 18.10.2013 at 01:50:13.
Reply With Quote