Subiect: Predica de azi
View Single Post
Vechi 26.10.2013, 23:14:52
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

EVANGHELIA DUMINICII A 24-A DUPĂ RUSALII

Această Evanghelie este plină de învățătură pentru noi. Ca și Iair din Evanghelie, și noi avem o fiică iubită, una-născută: viața noastră sufletească, sufletul nostru. De multe ori se îmbolnăvește și această fiică a noastră, ba de multe ori chiar și moare. Păcatul este acela care îmbolnăvește sufletul și provoacă moarte sufletească. De această boală și moarte ne putem și noi scăpa sufletul, așa cum și-a scăpat Iair fata: prin căutarea și aflarea lui Iisus Mântuitorul. Pe Iair l-a plecat după Hristos credința lui cea tare în puterea și ajutorul Mântuitorului.
Cu această credință să-L căutăm și noi pe Iisus Mântuitorul. Asta înseamnă, iubite cititorule, să crezi și să te încrezi într-un Iisus, Mântuitor al tău, Care a murit pentru tine, pentru păcatele tale, pentru iertarea ta și învierea ta din păcate. Ca și Iair, să alergi cu bolile tale sufletești la acest Mântuitor, să cazi înaintea Lui și să-L rogi, zicând: „Doamne Iisuse, intră în casa mea, căci fiica mea cea scumpă, sufletul meu, s-a îmbolnăvit… este gata de moarte“.
O, ce lucruri minunate face și azi Iisus în sufletul omului care crede și se încrede în puterea Lui (în Jertfa Lui cea sfântă) și cere și primește această putere. Minunea din Evanghelie și astăzi se întâmplă. Și astăzi învie la o viață nouă acei care Îl caută pe Iisus și se apropie de El cu credința și cu lacrimile lui Iair. Ca și fiica lui Iair din chipul de mai sus, așa învie și astăzi toți acei păcătoși care-L primesc pe Cel ce a zis: „Eu sunt învierea și viața. Cine crede în Mine viu va fi, chiar dacă va fi murit“ (Ioan 11, 25).
Cititorule! Ia seama că și tu ești un Iair care ai un bolnav: sufletul tău! De când tot plânge și se vaită acest bolnav… și tu stai liniștit și nepăsător!? De când tot strigă după tine acest bolnav să-L chemi pe Doctorul vieții, pe Iisus, și tu n-asculți rugarea sufletului tău!?
Cititorule! Ia seama că tu ai un mort în casa vieții tale. Sufletul tău a murit în păcate. Și tu nu te îngrozești? Și tu nu plângi? Și tu nu pleci să-L afli pe Iisus?

Uită-te bine, cititorule, uită-te bine la chipul alăturat, căci așa stă Iisus și astăzi, cu mâna ridicată, și strigă fiecărui păcătos: „Scoală-te, fiule, din moartea păcatelor!“. Ascultă bine, ascultă cu luare-aminte, cititorule, căci pe tine te strigă Mântuitorul: „Scoală-te, fiule, din păcate!“. Auzi tu și asculți tu glasul Lui?
O, ce mare schimbare s-a făcut în casa lui Iair după ce a intrat Iisus în ea! Moartea din casa lui s-a schimbat în viață; plângerea, în bucurie. Așa se schimbă, iubite cititorule, și viața unui om, după ce L-a primit pe Iisus în casa sufletului său. Și eu, cel care scriu aceste rânduri, am fost, iubite cititorule, un mort care a înviat după ce a intrat Iisus în casa sufletului său. Zile întregi ți aș putea spune despre minunatele schimbări ce le-a făcut Iisus în viața mea și în sufletul meu, dar oricât ți aș spune și cărți întregi de aș scrie, n-aș putea să-ți spun toată bucuria și toată fericirea ce o aduce Iisus într-un suflet care L-a primit. Această bucurie „deplină“ (Ioan 16, 24) o poate simți și avea numai cel care s-a hotărât pentru Iisus și cel care L-a primit pe Iisus în casa sufletului său. Fă și tu așa, iubite cititorule, și vei vedea că adevărate sunt vorbele mele!
„Cine s-a atins de Mine?“
Evanghelia aceasta, pe lângă minunea învierii fiicei lui Iair, mai cuprinde și tămăduirea unei femei bolnave care „s-a atins“ de Mântuitorul (citiți în textul Evangheliei această minune). Să luăm aminte că femeia nu s-a tămăduit din atingerea hainei lui Hristos, ci prin atingerea sufletească a ei cu Hristos. Femeia s-a atins cu credință tare în puterea lui Hristos și de aceea întreabă Iisus: „Cine s a atins de Mine, căci Eu am cunoscut puterea care a ieșit din Mine?“ Adică, voia să zică Domnul: „Cineva M-a căutat cu credință și încredere în puterea Mea și de aceea am lăsat să iasă din Mine putere tămăduitoare pentru acela“.
Creștinilor! Atingerea cea sufletească de Hristos face și azi minuni. În sufletul omului care s-a atins și se atinge sufletește de Hristos se pogoară și astăzi puterea Lui cea dătătoare de viață și tămăduire. Precum firul electric, după ce s-a pus în atingere și în legătură cu centrala electrică, duce prin casele oamenilor lumină și căldură, așa și viața unui om, după ce s-a pus în atingere și legătură cu marele Izvor de viață și lumină – cu Iisus Hristos – se umple de lumină, de tărie și de dar sufletesc.
Cititorule! Te-ai atins tu cândva de Hristos, ca să simți ce putere „iese“ atunci de la El și intră în sufletul tău și în toată viața ta?
(Părintele Iosif Trifa)