View Single Post
Vechi 27.10.2013, 21:19:58
antoniap
Guest

Implicit

“Sfântul Ioan Colov a spus următoarea pildă despre acest subiect: Într-un anumit loc era o femeie frumoasă cu purtări îndoielnice. Stăpânului acelui ținut i-a fost milă de ea, că asemenea frumusețe se va distruge și, când a găsit prilejul, i-a spus: Părăsește calea cea desfrânată și te voi lua la casa mea și-mi vei fi soție și stăpâna bogățiilor mele. Să-mi fii numai credincioasă și atât, altfel, vei avea atâtea necazuri, câte nici nu-ți poți închipui. Ea primi și a fost dusă la casa stăpânului.

Foștii ei prieteni, văzând că dispăruse, au început să o caute și au descoperit că era cu acel stăpân. Deși era foarte sever, ei nu și-au pierdut nădejdea de a ademeni din nou acea femeie frumoasă ca să se întoarcă la ei, știindu-i slăbiciunea. Trebuie doar să mergem în spatele casei să fluierăm; ea va ști cine este și va alerga îndată la noi. Chiar așa au și făcut. Au mers în spatele casei și au fluierat. Femeia cea frumoasă, auzind fruieratul, a tresărit. Ceva din viața ei anterioară s-a stârnit în ea. Dar și-a revenit și, în loc să iasă din casă, a fugit în cămara în care se afla însuși stăpânul, și îndată s-a liniștit; nici măcar nu a mai auzit fluieratul care continua afară. Prietenii au mai fluierat de câteva ori și au plecat fără niciun rezultat.

Înțelesul pildei este clar. Femeia cea frumoasă reprezintă sufletul căzut care s-a întors spre Dumnezeu cu căință și a făgăduit să-I aparțină și să-I slujească numai Lui. Prietenii dinainte sunt patimile. Fluieratul lor este impulsul gândurilor, simțirilor și poftelor pătimașe. Fuga în camerele dinlăuntru reprezintă adăpostul din adâncurile inimii, pentru a sta acolo înaintea lui Dumnezeu. Când aceasta se împlinește înăuntru, patima care a tulburat sufletul se îndepărtează de bună voie, ca și cum n-ar fi existat niciodată, iar sufletul se liniștește.“

(din Viața duhovnicească și cum o putem dobândi de Sfântul Teofan Zăvorâtul)
Sursa: http://sfantulnectarie-babylenuta.bl...ch/label/PILDE

Last edited by antoniap; 27.10.2013 at 21:22:09.
Reply With Quote