Citat:
În prealabil postat de AlinB
1. La nivel macroscopic, teoretic si experimental s-a demonstrat ca in majoritatea cazurilor, un obiect fizic, macroscopic (repet) nu poate fi simultan in doua locuri.
Asta nu inseamna ca la un moment dat nu s-ar putea sa constantam ca acest lucru este totusi posibil.
Fenomenul se numeste "bilocatie" si este evocat atat in literatura paranormala cat si in vietile unor sfinti.
Insa poate cel mai bun exemplu, desi nu de ordin material dar in orice caz nu imaginar este:
"În mormânt cu trupul, în iad cu sufletul, ca un Dumnezeu, în rai cu tâlharul și pe scaun împreună cu Tatăl și cu Duhul ai fost Hristoase, toate umplându-le Cel ce ești necuprins".
|
Culmea e ca i-am pus pe ganduri pe unii catolici in legatura cu bilocatia si tu o pui la loc de cinste. Bilocatia tine exclusiv de paganism. As fi dat doar mesajul cu raspunsul, daca nu as fi scris sute de mesaje pe tema asta pe forum, am purtat discutii si cu Mihnea si cu MihaiG, plus altii. In plus am dat de cateva zeci de ori link-ul de pe forumul catolic in care spuneam de ce bilocatia e o falsa minune si tine de paganism si panteism. Asadar, iti acord circumstante, poate tu nu ai citit niciun mesaj de pe forum, la fel ca in cazul evolutionismului teist. Interesant e ca si Eugen sustinea evolutionismul teist, dar si bilocatia ca minune catolica si avea si idei filocatolice. Bilocatia si evolutionismul teist tine de new-age si paganism (ca sa nu se faca o confuzie, am spus ca evolutionismul teist a patruns la noi prin conceptiile ecumeniste, mai ales de la catolici).
Te rog sa citesti scurta explicatie din link-ul pe care l-am dat de multe ori:
http://www.forum-catolic.cnet.ro/vie...locatia#p57096
Bilocatia nu apare la niciun sfant, doar la sfintii catolici de dupa schisma. E confundata uneori cu translatia (parcurgerea unei distante in timp scurt, exemplu Sfantul Ambrozie) sau cu inainte vederea (cand sfantul vede cu ochii ce se petrece in alt loc, fara a fi prezent si fizic acolo).
Bilocatia e imposibila in crestinism, pentru ca doar Domnul are proprietatea ubicuitatii (omniprezenta), nici ingerii nu pot fi prezenti in doua locuri simultan (chair a fost o discutie de curand pe tema asta pe forum).
In schimb este posibila in panteism, unde materia fiind in acelasi timp si energie divina are si aceleasi proprietati ca divinitatea. O intalnim in paranormal si religiile pagane. Explicatia din punct de vedere crestin (ortodox) e ca a doua entitate e o aparitie a unui inger cazut, care se manifesta in plan fizic.
Citatul dat de tine e corect, pentru ca Domnul are aceasta proprietate, omniprezenta.
Citat:
Ceea ce probabil te frustreaza si te face sa sari la "gatul" teoriei cuantice, sunt diversele interpretari ale ei, unele care tin de New Age.
|
Si tu nu vezi ca tocmai aceste parti ale stiintei le aperi si avem controverse datorita lor. Stiinta ajungand la un moment dat la epuizarea cercetarii a ceea ce se poate masura si experimenta a inceput sa intre pe teritoriul metafizicii. Nu era nimic nou, multi oameni de stiinta fusesera atrasi si inainte de ocultism, alchimie, etc. (de exemplu Giordano Bruno era un adept al panteismului). In secolul XIX, intr-o societate secularizata, multi intelectuali, respingand invataturile crestine (nu neaparat toti atei), cauta alte explicatii a ceea ce nu se vede. Patrunde puternic ocultismul, care nu mai e inteles ca ceva ce tine de vrajitorie, de ingerii cazuti, se cauta explicatii "stiintifice". Punctul culminant este infiintarea Societatii teozofice in 1875, care incerca explicarea rationala a ocultismului. Fondatoarea era o rusoaica de etnie germana care a stat un timp in Tibet. Rudolf Steiner, un fost membru al societatii, a fost nemultumit de ponderea mare a ideilor religioase orientale in doctrinele societatii, de aceea a infiintat o noua societate, antropozofia, care pune amai mult accentul pe stiinta in relatia cu ocultismul. Multi intelectuali au fost atrasi astfel de aceste idei, care tineau de fapt de panteism, ocultism, paganism.
Cautand sa explice ceea ce nu puteau experimenta bineinteles ca fost influentati de explicatiile pagane unii din ei. Asa cum filozofia evolutionsita era o ideea din paganismul antic.
Pentru ca ai amintit de stralucitul Einstein, acesta era un admirator al lui Spinoza (pentru ca erau ambii evrei), si impartasea aceeasi credinta cu acesta: panteismul. E interesat de observat cum e foarte posibil ca aceste conceptii sa-l fi influentat in cercetarea sa. Relativismul, panteismul, se regasesc in teoriile sale, panteismul vazand divinitatea ca o energie impersonala care se regaseste in toate lucrurile.
Citat:
Asa cum si alti colegi intru ale credintei si semidocti in ale fizicii sar la gatul unor teorii care ii depasesc (Big Bang) doar pentru ca au fost/sunt instrumentate de atei in ajutorul "ateismului militant" si pentru ca nu pot vedea si ataca eroarile logice din aceasta abordare, se leaga de cealalta "victima", teoria fizica care este o teorie si doar atat, nu demonstreaza nici existenta nici inexistenta lui Dumnezeu, nici vesnicia materiei din "ateismul materialist si dialectic", nici altceva din sfera asta.
|
Eu ti-am explicat exact, nu e problema mea ca tu nu ai cunostinte sa si intelegi. E simplu sa le capeti, primul pas e sa cercetezi singur, nu sa crezi orbeste tot ce spun 10 oameni de stiinta adunati la un loc, fara sa faci niciun efort sa si cercetezi. Dar important e sa si vrei, pentru ca degeaba ii explici unui adventist care e adevarul, o sa o tina pe a lui pana in panzele albe.