Citat:
@iliegh
Sa te lamuresc pe rand:
1. Ai observat in citatul tau cuvantul "theoretically possible" ? Nu spune ca exista in toate starile, ci ca exista partial in toate din acele stari. Fiecare stare are o probabilitate, de aici partea cu "partialul". Nu stim in care stare exista pana in momentul in care o masuram. Si in primul rand nu e vorba de doi electroni care sa existe in acele stari diferite, e vorba de intreg electronul, care e de fapt un nor de probabilitati, nu o multime de electroni-bilute mai mici.
|
In cazul asta si tanti Mercedesa face cuantica. Are pachetul de carti si iti zice sa tragi o carte da' ea iti zice dinainte :ba io stiu ce carti ,culori o sa tragi di la 1 la 14 si rosu sau negru da' o sa stiu cu precizie cand mi-arăți cartea. I-ote a tras 6 de trefla. Acu stiu ca ai tras 6 deci poti sa-mi spui tanti Mercedesa Cuantica .Tare. Dar sunt scamatori mai tari decat Cuantica, ei "prezic" chiar ce carte o sa tragi înainte sa o tragi. Desigur ca tu ai uitat sa menționezi ca "norul de probabilitati"(=habar-n-avem) a superpozitiei e un paravan pentru wave function collapse despre care nimeni nu poa' sa stie daca face parte din realitate sau nu.
Fizicienii din cuantica de azi care experimenteaza (si o folosesc cu succes in tot mai multe domenii)dar habar nu au sa-si explice lor insisi si cu atat mai putin altora , (ca si concept fundamental teoretic)sunt ca niste aborigeni care n-au vazut in viata lor un laptop si s-au trezit cu unul in fata lor .Ei apasa pe un buton si vad ecranul ca se aprinde si se creaza asocierea cauzala buton -culoare ,desi un producator de laptopuri ti-ar putea explica cate sute sau mii de etape cauzale sunt inlantuite intre buton si ecran ,aborigenul stie ca butonul lumineaza ecranul tot asa cum ciomagul alunga hiena, dar daca butonul ala are mai multe optiuni in cazul unei apasari lungi scurte repetate de 2 ori deja aborigenul nu mai stie ce sa creada despre butonul buclucas. Cam asta e treaba cu cuantica, nimic stiintifico-fantastic, nimic transcedental .Pur si simplu natura. A naibii de bine organizata dar inca necunoscuta si tocmai de aia aduce un aer de curiozitate, teama, ceva misticism ca orice lucru neinteles.
In ce priveste determinismul din acest univers nu am(motive sa am) dubii dar determinismul se opreste la natura nu exista determinism la suflet .Sufletul e un univers de sine statator in universul mare.
A nu se confunda creierul cu sufletul tot asa cum nu se confunda (sper)softul cu procesorul.