parere !
Din pacate la noi a fost intrerupta brutal traditia unei aristocratii tranesti (care si asa s-a incropit traziu si greu,prin sec 19,dupa legile organice ale lui Cuza ,pare-mi-se !!!)
De abia, tarziu, cu mare ,mare greutate, pamanturile au inceput usor-usor sa se aglutineze in posesia unor tarani fruntasi,numiti pe urma chiaburi, sau culaci (in zona tarista).
In Federatia germanica, si mai apoi in Reich-ul Kaiserului,pe langa marii Junkeri prusaci ( ofiterii mari proprietari de pamanturi) se gasea o astfel de aristocratie taraneasca, pe care ,mai apoi, Hitler,dorea sa o transplanteze in acel Lebenraume (spatiu vital) al estului cucerit de la slavi !
Insa la noi,asa cum ziceam mai sus, odata cu venirea tancurilor bolsevice, clasa taranilor funtasi a fost rasa de pe fata tarii,cu cea mai mare ura, cruzime si sagacitate !
Odata rupta cu cruzime, aceasta adevarata coloana vertebrala a natiei, nu s-a mai putut reface !
De aici si situatia de brambureala care exista si in mediul satesc,deoarece taranii nu mai au la ce si cine se raporta social !
Nemaiavand acest liant social, taranul simplu, nu stie cum sa evadeze inspre oras,si nu stie cum sa adopte, prin imitatie si maimutareala toate obiceiurile proaste ale orasului ( de la imbracaminte pana la manelele tiganesti ). Inclusiv, mandria de a fi taran, cum poate sa o mai resimta el, intr-un mediu destructurat de o ierarhie organica ???
Cati oare din tinerii nostri oraseni,dealtfel admirabili,ar umbla costumati in cioareci si suman de canepa pe strada, (pana la moll bunaoara),si asta nu numai dintr-un spirit rebel de teribilism,ci si dintr-un spirit de solidaritate si de renastere fata de satul romanesc traditional ???
Io unu mi-as dori sa vad, asa o maoda pe strzile marilor orase ,si as admira asemenea tineri trazniti !!!
( Asa cum in Tg. Mures,am vazut, din partea etnicilor maghiari !)
spun in paranteza ! nota bene !
Last edited by guardian knight; 28.10.2013 at 20:53:54.
|