Citat:
În prealabil postat de aubergine
Si cei care lucreaza la un birou muncesc. Nu inseamna ca doar cei ce cultiva pamantul muncesc.
E ideea asta gresita la romani, care provine din comunism, ca doar taranii si muncitorii muncesc cu adevarat, alte ocupatii nu sunt vazute ca o munca adevarata, ci doar ca pierdere de vreme pentru ca nu produc ceva concret.
Mie, personal mi se pare aberant ca un inginer sau profesor sa vanda rosii in piata ca o precupeata, inteleg ca nu exista bani si oamenii fac lucruri suplimentare pentru un venit in plus, cu toate acestea nu este deloc normal. Si nu din cauza ca ar fi injositor sau rusinos, pur si simplu nu e normal.
Asa ca o idee generala, mi se pare ca lipsa de studii nu a putut decat sa dauneze Romaniei in general, mai ales celor care erau la conducere.
Spre exemplu daca Ceausescu nu ar fi fost un taran cu 4 clase si ar fi avut mai multa educatie poate ca nu considera ca e normal ca un om sa stea fara caldura mancare etc, nevoi fundamentale, e numai o parere. In plus si astazi se vede in ce hal am ajuns tot din cauza lipsei de educatie, elevii nu mai iau nici bacalaureatul si multi oameni conform recensamantului nu au decat cel mult 5-6 clase, pe langa aceasta, avem 200000 de analfabeti. Romanii ii vad cu ochi rai pe cei care au scoala pentru ca majoritatea romanilor nu au scoala de aceea prefera sa mearga sa lucreze la sat. Pe de alta parte multi sunt ofensati daca li se spune ca sunt tarani de parca ar fi ceva de rusine. Nu e rusinos sa fii taran, dar nu e nici bine sa ii dispretuiesti pe cei care au ajuns mai sus ca tine. Ar trebui sa ii admire nu sa ii dispretuiasca si sa considere ca toti romanii ar trebui sa lucreze pamantul. Doar pentru ca din intamplare avem mult pamant nelucrat. Nici in strainatate nu lucreaza decat foarte putini oameni pamantul, putini sunt incadrati in agricultura.
|
Scuza-ma cu interventia,dar cand ajungi ca tu professor,inginer,economist,medic sa arati ca ultimul om pe strada,sa nu mai poti sa ai grija de tine chiar si sub aspectul unei alimentatii corespunzatoare-ca sa nu mai spun de bun simtul unei tinute decente,care include apa calda si sapun-atunci este cazul draga doctore,profesore si inginere sa vinzi niste rosii,niste pepeni,orice.
Viata este cam simpla,esti bun ai de lucru;adica convingi pe cineva sa te angazeje pe baza unui CV,a prezentei personale,experientei s.a.m.d.
Cei care nu"prea"gasesc=nu sunt"prea"buni in domeniu,altfel erau luati.
Iar cei mediocrii,mai au o sansa cu pilele,daca le au,daca nu ...vai si amar.
De ce oare exista aceasta gandire ca daca ai urmat o scoala e musai sa mori practicand ce ai urmat?Unii care au terminat facultatea cu media 6 iti dai seama ca nu vor fi angajati printre primii.Pt ei poate veni momentul sa-si reconsidere alegerea sau sa"vanda rosii"pt o perioada ca sa faca un ban cinstit,
al lor.
Este nedrept sa deplang soarta unor mediocrii care se tin cu dintii de niste conventii sociale,dar mai ales de mandria nivelului social.
Urmezi o scoala,asta este un prim pas spre sansa unei vieti mai bune dar iti garanteaza din start nimic si nu te mai face mai valoros decat altii.
Acum cativa ani in Romania,angajeam pe banda rulanta vanzatoare pt o retea de magazine,aproape toate absolvente de faculatate si din provincie.
Admiratia venea din faptul ca intelesesera care sunt regulile jocului si isi cautau ceva,orice.
Am o alta verisoara(asta este din rudele bune),studenta la Universitate,Bucuresti care isi plateste chiria muncind la o brutarie.
Mi-au dat lacrimile,cand mi-a zis mama ca a venit in vizita cu niste mere,pe care I le trimisera maica-sa de la tara.
Si pe asta o mai ajuta tatal meu cu bani de chirie la camin,dar macar avem inima impacata ca va face ceva cu viata ei,adica banii se duc pt o cauza.
Si nu pt ca a adus mere,ci asa la modul general :)