View Single Post
Vechi 29.10.2013, 13:09:33
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iliegh Vezi mesajul
O sa incerc sa tratez subiectul simultan dpdv ateist si religios.
Lovitura sub centura arata in felul urmator:

Exista o asemanare izbitoare intre modul in care functioneaza creierul (sufletul pt. credinciosi) si mecanica cuantica (vointa lui Dumnezeu care misca lucrurile).

Creierul (sufletul) e considerat sursa inteligentei omului.
El este capabil sa produca stari care par sa fie nedeterminste, pare ca are vointa proprie, pare ca are constiinta propriei existente. Sentimentele si trairile, precum si actiunile motrice sunt incluse in aceste stari. Creierul este un mecanism macroscopic.
Asta ce e, punctul de vedere religios sau ala ateu?
Mai ales partea cu "pare", orice sens o fi avand..
Inclin sa cred ca e ateu, data fiind echivalenta apriorica intre creer si suflet.

Citat:
Adevarul este ca in interiorul acestuia noi nu putem sti ce se intampla.
Formulare gresita, teoretic putem afla, stiinta e un continuu progres, dar ce e mai important deocamdata scapa si ma bucur ca ai ajuns si tu la concluzia asta desi eu cand afirmam asta tineai musai sa ocolesti ideea.

Citat:
Constatam doar rezultatul starilor interne. De exemplu daca intrebi un om orice lucru, nu vei putea fi sigur niciodata de raspunsul pe care-l va da pana nu-l primesti. Acel raspuns este rezultatul multor procese de interactiune care se petrec in creier in scopul crearii acelui raspuns.
Noi asimilam acest raspuns cu proprietatea ca omul are INTELIGENTA.
Nu neaparat. Poti sa intrebi cat e ceasul si sa-ti spuna ca e frumos afara.
Cam greu de asimilat asta cu inteligenta, dar daca astea sunt standardele atee.. :)

Citat:
Revenind la cuantica, se pare ca acelasi lucru se intampla cu materia la nivel microscopic. Asa cum am mai spus in postarile anterioare, nu putem sti starea unui sistem cuantic pana nu "intrebam" (observam) sistemul. Atfel, se pare ca intreaga materie din univers are un substrat microscopic sau cuantic, in care nu putem sti exact ce se intampla. Observam doar raspunsul materiei la intrebarea noastra.
Materia are legi, nu inteligenta.
Of. of..

Citat:
Putem asimila oare raspunsul materiei tot cu proprietatea de INTELIGENTA ? De ce nu ?
O fi inteligenta un concept filosofic inca in dezbatere, dar daca pui problema asa pana si la un taran cu patru clase radee ala si cu posterioru'..

Citat:
Am facut-o in cazul macroscopic al creierului. In acest caz cine este creierul (sufletul) care poseda aceasta inteligenta ? In cazul omului stim cine, Gheorghe de exemplu. Cine de raspunsuri mereu corecte atunci cand interogam materia ?
Legile naturii :)

Citat:
Nu va grabiti sa trageti concluzii, deoarece exista doua posibilitati de interpretare a inteligentei:

1. Nu exista notiunea de inteligenta in sensul in care suntem obisnuti sa o interpretam. E un concept inventat care doar da un nume unui intreg sir de interactiuni imposibil de prevazut si care au un rezultat imprevizibil.
Asta da definitie a inteligentei.
Trimitere (inca o data) la paragraful cu taranul.
Restul nu mai comentez ca desi dpdv al valorii cognitive se incadreaza tot aici, continutul umorist e mult diluat de explicatiile fistichii.
Citat:
Eu as inclina spre varianta 1. Dumnezeu poate fi vazut ca si "inteligenta" din spatele tuturor lucrurilor, asa cum si creierul il credem inteligent, dar este vorba de o inteligenta "nevolitiva" bazata pe respectarea intocmai a legilor fundamentale, nu pe alegerea unui raspuns favorizat din sumedenia de raspunsuri.
Deci toata apa asta de ploaie pentru a re-itera vesnica teorie atee ca lumea nu are un Creator, ci materia are inteligenta si asta facand downgrade la definitia inteligentei, ducand-o in sfera unui raspuns aleatoar sau a unui proces fizic.

Citat:
Pentru atei, in special pentru cei care nu au o pregatire stiintifica, vestea este ca interpretarea teoriilor fizice nu este chiar atat de simpla cum o cred ei. Trebuie sa ia in considerare si variantele in care teoriile arata clar spre un design "inteligent".
Ar fi bine sa accepte deja ca lumea are un Creator inteligent din moment ce stiinta n-a putut demonstra contrariul: ca o suma de procese aleatoare pot produce inteligenta.

Citat:
Pentru credinciosi, nu e de ajuns sa credeti in Dumnezeu numai pentru ca asa zice Biblia (stiu exact ca nu sunteti de acord cu asta), si nu e de ajuns sa intrati in polemica cu ateii scriind in posturi citate interminabile din cartile sfinte. Trebuie sa patrundeti in lumea ateilor si cu propriile lor teorii sa aratati ca exista loc de design inteligent, chiar in mijlocul teoriilor.
Stii cum zic ateii, nu trebuie sa dovedesti ceea ce este evident ci ceea ce sfideaza evidenta dovedita de viata de zi cu zi.
Deci..