View Single Post
Vechi 30.10.2013, 11:59:21
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Ce studii superioare, mai exact?
Ce inseamna "studii superioare" in ziua de azi?
Daca n-ai facut o facultate competitiva sau nu ai fost competitiv in facultate, sunt aproape egale cu zero.

Noi avem ce e mai rau: o competitie dura, poate chiar mai dura decat in Occident, din cauza locurilor putine de munca, mult mai prost platite decat in Occident si ceea ce Occidentul are si noi nu - protectie sociala cvasi-inexistenta.

Din pacate sunt destui si dintre cei care acum intra la o facultate si nu realizeaza lucrurile astea, fiind probabil copii parintilor crescuti pe vremea comunistilor cand toti care aveau o facultate aveau garantat si un loc de munca caldut.

Am niste intrebari:

1. Ce inseamna "competitiv in facultate"? Cu cine sa concurezi si de ce?
In facultate te duci sa inveti, nu sa concurezi. Si in plus acolo nu poti sa compari decat partea teoretica: capacitatea de invatat, memoria.
Stii tu cat din ceea ce faci in facultate se aplica pana la urma in serviciu? Cate mai ai de invatat la serviciu ca sa te poti descurca?

2. De ce spui ca sunt in tara locuri de munca mai putine decat in vest? Ce somaj este in tara?
Tu stii ce inseamna sa se inchida firme gigant si sa ajunga pe drumuri sute, mii de oameni (deodata)? Ai auzit de asa ceva? In tara nu se concediaza asa in masa. Sunt numai firme mici si hai mijlocii. In vest in fiecare zi mai da faliment cate o firma mare, sau un lant de magazine sau mai stiu eu.
Si ma intreb mereu cine sa preia mereu acele sute si mii de someri?

Da, sunt de acord ca sunt salarii mai mici si probleme cu asigurarile sociale.

Copiii care intra azi la facultati (azi insemnand dupa 1989) sunt copiii parintilor de azi, care ii rasfata din multe puncte de vedere fara masura. N-ai voie sa le spui nimic, ei au voie sa faca orice. Numai parintii/adultii sunt vinovati tot timpul.
Acesti copii nu mai stiu ce este realitatea.

Da, generatiile mai vechi aveau locuri de munca repartizate. Dar acolo unde vroiau altii. Aveam si noi destule greutati.
Azi nu au repartitii, se pot duce unde vor si unde le place.
Azi putini mai vad o fabrica pe dinauntru. Se duc direct la multinationale, in ministere.
Azi se duc copiii la burse in strainatate. Ce sanse imense au!