Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Problema multora dintre noi tocmai asta este, ca suntem atat de "harnici" incat nu vrem sa muncim si pe putin. Cu alte cuvinte, la ce sa muncesc pe 6,20 lire pe ora cand pot sta degeaba pe ajutor social in tara mea. am vazut multa lume spunand: pentru atata lucru nu ma ridic din pat. Deci asta este problema, "harnicia". Insa ma bat cu pumnul in piept ca sunt moral, ca stau langa copii si batrani, de parca daca stau fara sa le asigur nimic, tare mai sunt de folos. Halal stalp al familiei. Cand copilul cere, ridic din umeri, cand mama plange ca nu are medicamente , iarasi ridic din umeri si injur politicieni, stat, Biserica, vecin, sistem si tot.
Nu mi se pare normal sa judecam oamenii, fiecare isi are propriile sale necazuri si dureri, nimeni nu pleaca de prea bine. Romanul in strainatate, munceste, nu taie frunze la caini, si tot ce castiga trimite in tara familiei sale. Asa isi poate sustine si batranii si copiii. Cum poate , prin munca. Uneori nu faci absolut totul pentru bani, ci faci tot ce iti sta in putinta tocmai pentru familia ta, pentru copiiii tai, pentru batranii tai, daca ii ai.
Cei care isi duc parintii in azile o fac oricum, fie ca sunt in tara , fie in strainatate. Cine este imoral este oricum indiferent unde traieste. Iar cine iubeste banul , il iubeste oricum, si face orice pentru el si in tara lui , nu trebuie sa plece la departari pentru asta. Avem destule exemple de acest fel in tara. Dar repet numai Dumnezeu stie sufletul fiecarui om, numai El Bunul stie motivele si cauzele care au dus ca un om sa plece sa munceasca in strainatate.
|
Eu nu am zis de oamenii care muncesc cinstit, indiferent de salariu. Daca voua vi se pare normal sa iti abandonezi copilul si sa te duci in Italia 10-15 ani, mie nu mi se pare normal. Daca pleci, macar nu iti lasa copiii singuri, ia-i cu tine. E de bine sa iti lasi copilul de 5 ani sa fie crescut de bunica batrana sau de orfelinat? E de laudat? De cand este acceptabil sa iti parasesti copiii si sa te duci in tari straine? Ce o sa se alegea de acei copii? E greu cand unul din parinti pleaca, dapai cand pleaca amandoi. Sau sa te duci in Franta, sa muncesti la negru si sa dormi pe strazi, ca de. Sa nu gasim acum scuze ptr. anumite comportamente. Sunt motive bune ptr. plecat, dar si motive proaste. Oricum, nu cred ca voi intelege de ce romanul trebuie mereu sa nu aiba deminitate si sa fie mereu sluga oriunde ar fi el (ca sta in Romania). Apoi, daca e bine sa muncim pe bani putini si e semn de harnicie, de ce mai pleaca lumea din tara? Asta e nedumerirea mea: care e diferenta intre bani putini in tara si bani putini in Vest? In Romania nu prea ai ajutor social, iar in Anglia f.putini romani cer ajutor social(au fost facute doua rapoarte: unul cu nr. de persoane si natiile care stau pe beneficii, si altul care se ocupa de romani si bulgari)
Da, asa e. Multi prefera sa dea din umeri si sa nu faca nimic. Injura politicienii si se plang, dar uita ca si ei fac parte din comunitate si ar trebui sa puna osul. Dar in acelsi timp, sunt multi romani care chiar fac ceva. Doar ptr. ca nu ii vedem mereu pe la tv, nu inseamna ca nu mai sunt oameni de valoare in tara.
In fine, intelegeti ce doriti.