Domnul Panaghiotis Dascalakis din Zaharos-*Ileias (Grecia) ne scrie următoarele:
"Pe data de 26 martie 1965 m-am îmbolnăvit grav și medicul m-a trimis la spitalul Pirgos. Acolo m-au consultat medicii, mi-au făcut radiografii și patru serii de injecții. Cu toate acestea, eu continuam să am dureri îngrozitoare și să mă simt rău. Mai mult, am început să paralizez de la mijloc în jos. Până la urmă am paralizat de tot.
Când au văzut asta, doctorii, îngrijorați, au chemat un medic ortoped din Patra, care mi-a dat imediat trimitere la Spitalul Asklipieion din Atena. M-au luat cu o ambulanță și m-au dus acolo. Mă însoțea și tatăl meu. Acolo mi-au făcut iarăși o sumedenie de analize, fără să poată să-mi stabilească un diagnostic concret. Eu aveam dureri din ce în ce mai mari în fiecare zi. A trebuit chiar să mă izoleze într-o cameră singur, atât de tare mă tânguiam de durere. În cele din urmă m-au dus la chirurgie și mi-au făcut niște injecții cu novocaină și mai mult de 120 de radiografii. Rezultat, zero. Durerile la fel de mari și de insuportabile.
Într-o zi, o soră medicală mi-a spus să iau cartea despre minunile Sfântului Nectarie și să o citesc. Așa am și făcut. Era cartea lui D. Papagopolos, «Nimic nu este incurabil pentru Sfântul Nectarie».
A doua zi de dimineață au venit doctorii la mine și mi-au spus că o să-mi facă o nouă analiză; eu eram în dureri groaznice, la limita răbdării. M-au pus într-o poziție ciudată, cu capul în jos și mi-au atârnat de fiecare picior câte 14kilograme de greutate. Apoi mi-au făcut și două injecții cu novalzină, la fiecare două ore, pentru calmarea durerilor.
Peste câteva momente i-au strigat pe asistenți ca să mă pregătească pentru intervenție chirurgicală. În acea clipă asistenta care-mi spusese de carte îmi șoptește: « Roagă-te la Sfântul Nectarie și o să te faci bine!». Și cu adevărat, am zis, atunci din tot sufletul meu: «Sfinte Nectarie al meu, luminează-i pe doctori ca să găsească bine locul unde trebuie să fiu operat și să mă vindece, sau de nu, fă în așa fel să nu găsească nimic și fă-mă Sfinția Ta bine»!. Așa s-a și întâmplat.
M-au luat la chirurgie și m-au ținut șapte ore pe masa de operație. Mi-au făcut mielografie, mi-au introdus în coloana vertebrală un lichid și apoi 17puncții. La sfârșit, mi-au spus să-mi chem trei dintre rudele principale ca să le spună ceva.
M-au luat cu targa și m-au dus în cameră paralizat. Ai mei au venit și le-au spus că trebuie să dea semnătură de aprobare pentru a mi se tăia piciorul stâng. Altfel voi rămâne complet paralizat. Era în 21iunie. A doua zi, pe la cinci dimineața, numai ce văd că apare în fața ușii Sfântul Nectarie (slăvit să fie numele lui în veci). Eu, din cauza durerilor insuportabile și a oboselii mă uitam la el un pic nervos, parcă disprețuitor, nu l-am recunoscut deodată. Mă strigă: «Dascalaki...! De ce te uiți așa la mine, ți se pare ciudat că te strig pe nume»? S-a apropiat de patul meu, mi-a atins piciorul care voiau să mi-l taie și mi-a spus: «O să te fac bine și o să mergi din nou. M-ai auzit? Eu acum plec».
Plecă surâzând și se duse la asistenta șefă (cea care îmi dăduse cartea) și îi spuse: «Papadopol, să iei ulei de la candela Sfântului Nectarie și să îl ungi pe Dascalaki pe picioare, pentru că va merge din nou.! ».
Aceea se duse și luă într-adevăr ulei de la candela sfântului, vine la mine în cameră și mă privește cu o privire pierdută, năucită și îmi spune: «Dumneata ești sau văd iarăși vreo fantomă ... ?». Îi răspund: «Eu sunt, a fost Sfântul Nectarie la mine și m-a făcut sănătos... !». Aceea, când a auzit ce i-am spus, a căzut jos leșinată. Au alergat ceilalți să o ajute și i-au chemat apoi pe toți doctorii. Când s-au adunat cu toții le-am spus: «Eu nu mai cred deja în îngrijirea medicală, ci cred în puterea dumnezeiască. Voi merge desculț până la Mănăstirea Sfântului Nectarie, cel care m-a vindecat, ca să mă închin și să-i mulțumesc»! Unul dintre medici îmi spuse: «Nu te duce chiar acum, o să ai iar probleme, o să te doară picioarele...!». I-am răspuns: «Acela care m-a ajutat să mă ridic din pat și care mi-a oprit durerile îngrozitoare pe care le aveam, acela mă va ajuta și să ajung până la dânsul...!».
Mi-au spus să nu mă grăbesc, cel puțin. Să-l aștept și pe directorul spitalului, care urma să vină la ora opt dimineața, ca să vadă și dânsul minunea care s-a întâmplat. Și într-adevăr, peste două ore a sosit și directorul spitalului, m-a consultat și mi-a spus: «Oriunde ai fi mers, la orice spital din țară sau din străinătate, nu te-ai fi făcut bine. Doar Sfântul Nectarie și Dumnezeu te-au vindecat. Și vom consemna acest caz în analele spitalului». Așa a și făcut.
A doua zi au chemat și ziariști de la mai multe ziare centrale pentru a scrie un articol despre minunea care se întâmplase cu mine. M-au luat asistentele și m-au plimbat prin tot spitalul, ca să mă vadă toți pacienții și să creadă și ei.
Din clipa în care Sfântul Nectarie m-a atins sunt perfect sănătos. Am ieșit apoi din spital și m-am dus desculț, așa cum promisesem, până în Eghina și m-am închinat la sfintele sale moaște.
Doctorii mi-au confirmat din nou mai apoi că potrivit analizelor, am avut o formă gravă de poliomielită, incurabilă din punct de vedere medical, oriunde m-aș fi dus în lume.
De atunci, nu încetez să dau slavă lui Dumnezeu și Sfântului Nectarie zi și noapte.
(Diac. drd. Morlova Nicușor, Sfântul Nectarie Taumaturgul, Editura Egumenița, pp. 144-147)