View Single Post
Vechi 05.11.2013, 14:29:49
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

@dobrin7m (si altii)
Totusi exista niste intrebari:

1. Asa cum am mai spus exista doua posibilitati: ori exista firme de intermediere care cauta oameni pentru firme/institutii, ori se duc oamenii pe cont propriu (prin recomandari eventual) si isi gasesc de lucru la firme sau la privati.
Conditiile difera intre cele doua categorii si ca plata, si ca avantaje, dar si ca cerinte.

De ex. in sistemul social: una este sa te duci sa lucrezi intr-o institutie (azil de batrani, sau spital, sau alt fel de centre de ingrijire) si alta este sa te duci sa lucrezi la cineva acasa.

Nu stiu cum este in Anglia, dar aici personalul de infirmierie, ingrijire batrani, asistente medicale muncesc in conditii grele si sunt prost platite.
De aceea dupa un timp destul de scurt se imbolnavesc si ies din domeniu, sau pleaca in alte tari.

Si aici apare prima mea intrebare:
De ce se cauta (cel putin pentru anumite sectoare) oameni din alte tari (Europa de Est, Africa etc.)? (Cred ca la asta se referea si Alin mai sus.)
De ce nu se angajeaza oamenii lor? Ori nu sunt suficienti, ori pentru ca prefera sa aduca pe altii care se multumesc cu mai putin.

De aceea eu ma mir cand tu spui ca se plateste la fel. Nu cred.
Si asa cum am mai spus: una este sa locuiesti/ sa te stabilesti in tara respectiva si alta este sa stai numai provizoriu si sa te intorci in tara.

In primul caz ajungi la concluzia ca ce iei pe mere dai pe pere (in cel mai bun caz), in al doilea caz (cel putin deocamdata) este un mare avantaj pentru ca oricum este mai mult decat ceea ce primesti in tara.

Ca cerinte: ca sa te duci la o firma/institute trebuie sa ai o anumita pregatire. Mai intai sa stii limba, pe urma ceva cunostinte medical-sanitare.
Nu stiu in Anglia, dar peste tot se cer diplome, scoli, hartii. Nu esti angajat nicaieri asa aiurea.
La privat nu iti cere nimic. Din cate inteleg se duce lumea si se descurca. Nu stiu cum. Nici macar limba nu o stiu.
Desi si si la privat trebuie sa stii anumite lucruri medicale, sa umblii cu aparate, cu valori medicale, sa stii cand trebuie sa chemi un medic, etc.

2. Pregatirea difera totusi in toate domeniile. Numai la munca in agricultura cred ca nu se cere nici o scoala.
Peste tot sunt mai evoluate profesiile. Eu nu stiu ce meserii si cum se mai invata in tara. Dar majoritatea nu se potrivesc cu ce este in afara.
Sunt alte materiale, se foloseste mult PC-ul cu diverse aplicatii specifice, termeni de specialitate, echipamente si masini speciale.

Ex. ca sa lucrezi intr-un birou intr-o firma la aprovizionare, sau desfacere nu trebuia sa ai scoala (la noi), eventual un liceu. Aici fara o scoal speciala (aproape echivalenta cu ASE-ul) nu te angajeaza. Ani de scoala, examene serioase.
Pentru orice iti trebuie scoala, inclusiv ca sa fii baby-sitter. In parantez fie spus eu asta chiar n-am inteles-o, ca doar parintilor nu li se cere scoala ca sa-si creasca pruncii.

In profesiile academice - difera mult cerintele si pregatirea.
In tara un inginer poate lucra cam oriunde, nu numai in partea tehnica de specialitate. Lucrai si in partea economica: aprovizionare, piese de schimb, investii, organizare, proiect management, statistica relatii internationale etc.
Ei in vest nu lucreaza decat pe partea tehnica si trebuie pentru asta sa aibe o buna pregatire din facultate. Noua ne lipsea (nu stiu acum cum si ce se face in facultate) partea practica. Stiam materii teoretice si atat.
Proiectele nu se mai fac pe calc, cu penita cu tus si cu rigla, la planseta.
Se face totul pe calculator, in programe speciale.
Multe lucruri se fac automatizat.

Nu mai vobesc de profesii ca medic, avocat, farmacist etc.

3. Nu este vorba de mandrie, sau de conflict intre cei din tara si cei plecati.
Este vorba de niste intrebari legitime, niste probleme pe care totusi trebuie sa ni le punem:

- de ce pleaca lumea in alte tari si acasa nu exista personal in domeniul sanitar? (pentru bolnavi, batrani, copii)
- de ce sunt pe strazi oameni cu studii superioare si sunt nevoiti sa se duca in alte tari la strans recolte, sau la ingrijit de batrani.
Si la asta se referea Alin mai sus: de ce sa fii nevoit sa renunti la profesia ta?
- oare in tara chiar nu mai este nevoie de nimeni?
- cine sunt somerii din tara? cu ce profesii/meserii?

Da, sunt alte salarii. Inca mai exista aceasta migratie in lume.
Noi in alte tari, ai lor pleaca si ei la randul lor in alte parti. Nimeni nu este multumit acolo unde este.

Nu stiu cum este in Anglia sau in alte parti, dar aici oamenii exista un paradox:
- se plang ca nu au personal calificat, se duc sa caute prin Spania si Italia. Dar la somerii lor nu se uita, ca sunt destui calificati, cu experienta.
De romani si bulgari le este frica. Nu stiu de ce.

Pe de alta parte vor si sa-i plateasca mai putin. Si se inchid firme mari, se duc in est, sau in Asia ca sa gaseasca mana de lucru mai ieftina.

Nu este vorba de mandrie ci de a lucra acolo unde esti potrivit. Si de a fi folosit cum trebuie. Este vorba la o adica de demnitate umana.
Si nu este vorba de conflict intre cei din tara si cei de afara. Fiecaruia ii lipseste ceva si tanjeste dupa aceasta bucata lipsa.
Unul ar vrea macar sa vada vestul, altul vrea sa mai aibe putin din tara lui.

4. Socialul - pentru migranti este o problema.
Nu e vorba de carciumi, sau nu stiu ce distractii.
E vorba mai intai de ce nu-si iau romanii copiii cu ei? Si se duc cu anii.
Nu stiu cum fac cu casa, atat timp cat sunt plecati.
E vorba si de culturalizare - ce poti sa-ti permiti cu bani putini (totul pui deoparte) si in limba straina? Un spectacol, o carte.
Nu ai prieteni, de multe ori o biserica in zona.
Daca au familie e bine, cei singuri ce fac? Nu prea isi gasesc perechea.

Si mai este ceva - o alta intrebare a mea.
Oamenii astia nu au dorinta de a avansa? De a invata totusi o scola in plus, o profesie?
Hai ca la pensie mai faci un ban in plus. Dar ai o pensie asigurata, ai ceva al tau, ti-ai facut profesia.
Dar unul mai tanar, inca ne-pensionar?
Chiar ne multumim numai la camp si la constructii, sau la batrani? Pentru cat timp?