tehnologia nu are drept scop indepartarea de cele sfinte. Ca se poate observa o indepartare a omului de spiritualitate, ca aceasta indepartare poate fi o consecinta a tehnolocizarii e cu totul altceva. Spre ex existenta internetului a calculatorului poate avea drept efect o scadere a interactiunii umane, ca calitatii comunicarii autentice ( preferam sa comunicam sub masca unor useri fara identitate pe forumuri etc) dar asta nu insemna ca scopul lui a fost tocmai acesta.
Lumea/ realitatea are niste legi de functionare pe care stiinta incerca sa le inteleaga etc. Si in ultimul timp stiinta recunoaste existenta unei forte superioare (inteligenta etc).
Sfintii nu erau niste oameni lipsiti de cunostinte privind lumea in care traim.
Sf. Vasile a studiat in Cezarea iar mai apoi la Constantinopol si Atena, remarcandu-se inca de tanar prin profunde cunostinte in filosofie, astronomie, geometrie, medicina si retorica. La Atena a legat o stransa prietenie cu Grigore Nazianzus care a fost intotdeauna impresionat de inteligenta si spiritul sau profund. Sf. Vasile a devenit apoi un stralucit profesor in NeoCezarea. Sub influenta sorei sale Macrina, Vasile se apropie mai mult de biserica, iar episcopul Cezareii, Dianius, care il aprecia deosebit de mult il incurajeaza sa accepte o slujba bisericeasca.
Sfântul Fotie, Patriarhul Constantinopolului, "farul departe luminător al Bisericii", a trăit în secolul IX, într-o familie de creștini zeloși. Tatăl său, Serghie, a murit ca martir apărând sfintele icoane. Sf. Fotie a primit o educație excelentă și, datorită faptului că familia lui aparținea casei imperiale, el a ocupat funcția de prim secretar de stat în Senat.
Contemporanii săi spuneau despre el: "Avea cunoștințe remarcabile în aproape toate științele vechi, încât, pe bună dreptate ai putea compara gloria vremurilor sale cu cea a anticilor."
|