Și privind alungarea spiritelor rele?
Este de bun simț faptul că duhurile rele nu pot fi izgonite de alte duhuri rele sau de oameni care îndeosebi le invocă. Vrăjitorii nu se închină lui Dumnezeu, iar duhurile morților, ce pot face ele împotriva demonilor? Lumea lui Halloween este mai curând o lume infernală, deci prietenoasă duhurilor rele, locul în care acestea petrec și se odihnesc.
Este vorba de o confuzie totală de ordin axiologic care ține mai curând de ideologia relativizării adevărului. Ceea ce insinuează sărbătoarea în chip simbolic este faptul că duhurile rele ar putea conferi o putere asupra vieții și morții, puterea de a stăpâni, de a produce durerea altora în mod evident o imagerie luciferică în care Lucifer este celebrat în mod disimulat. Faptul că Haloween constituie una dintre cele trei sărbători ale Bisericii lui Satan, spune totul. Mie mi se pare că avem de-a face cu o gravă problemă etică atunci când impunem în mentalul colectiv o sărbătoare, aceeași sărbătoare în care sataniștii aduc o închinare specială lui Satan, tocmai pentru că ei o recunosc ca fiind propria lor sărbătoare.
Unele costume sunt cu totul nevinovate, iar copiii nu știu nimic de coincidența despre care vorbiți. În aceste condiții, cum i-ar putea vătăma sărbătoarea?
Coincidență ar fi în cazul în care costumele ar reprezenta pe îngeri și pe sfinți, iar sataniștii și-ar asuma această sărbătoare, însă în momentul în care acestea închipuie pe vrăjitori și demoni, duhurile fantomatice ale morților sau cine știe ce monstru nu mai poate fi vorba de coincidență. Acest repertoriu vestimentar sau fantasmatic ține evident de lumea lui Satan. Vătămarea poate că nu este evidentă la vârstele în care totul nu este decât o, să spunem, nevinovată joacă, dar perspectivele incubării acestei imagerii pe care copilul și-o asumă nu sunt deloc inofensive.
Există o mulțime de studii desfășurate în Statele Unite în care se arată că de Haloween cresc spargerile cu minim 25%, sporesc consumul de alcool și droguri și cresc rata criminalității. Într-un studiu realizat în Boston s-a constatat că, pe parcursul a patru ani, în noaptea de Haloween criminalitatea este mai mare cu 50% decât în toate celelalte momente ale anului.
De asemenea, privind perspectiva inofensivă pe care o au tinerii, relevant este studiul în care se arată că la întrebarea ce a-ți vrea să faceți în noaptea de Halloween, cei intervievați au ales, într-un procent de 80%, răspunsul “să omor un om”. Spiritul acestei sărbători este într-adevăr viu și dictează nu înmulțirea binelui, a păcii și a dragostei între oameni, de care lumea de astăzi se pare că are nevoie tot mai mult, ci un spirit malefic al lucrării răului dus până la uciderea aproapelui.
Toate aceste fapte cred că ar fi de ajuns ca să ne punem problema în ce măsură societatea românească, școala românească care se confruntă tot mai mult cu problema violenței are nevoie de introducerea sărbătorii și manifestărilor de Haloween.
Care apreciați că va fi viitorul sărbătorii Halloween în societatea românească?
Depinde foarte mult de noi, de fiecare dintre noi, pe fondul uriașei confuzii axiologice în care s-a ajuns. Mai cu seamă părinții care sunt interesați de educația și viitorul copiilor lor ar trebui să conștientizeze și să reacționeze. Mijloacele mediatice nu știu în ce măsură vor ajuta la stoparea fenomenului, pentru că divertismentul și violența aduc bani și de asemenea, sărbătoarea aceasta procură câștiguri imense industriei de consum care este interesată direct să o promoveze. Școala românească însă nu știu ce alegere va face. Ori va opta pentru o măsură rațională care ia în considerare argumentele și cercetările pe care le-am citat anterior, refuzând să se mai implice în organizarea manifestărilor Haloween, ori va înclina să-și asume acest fenomen din ignoranță sau sub presiunile seculare. În cel de-al doilea caz, nu știu cum va putea rezista în fața opoziției a tot mai mulți părinți, a legii fundamentale a țării și a legislației proprii Ministerului Educației, care nu permit o educație contrară principiilor etice. Vreau să cred însă că va birui rațiunea."
Dr. Virgiliu Gheorghe este bioetician, secretar științific al Institutului pentru cercetări psihosociale și bioetică
Last edited by antiecumenism; 07.11.2013 at 20:32:36.
|