Citat:
În prealabil postat de dormarunt65
Este treaba fiecaruia ce a predicat. Noi avem Sfanta Scriptura. Stii ca insusi Sfantul Apostol Pavel, cand a "predicat" era verificat cu Sfanta Scriptura. Iar el, marele apostol, i-a laudat pe crestinii care faceau acest lucru. "aveau o inima mai aleasa decat cei din Tesalonic. Au primit Cuvantul cu toata ravna si cercetau Scripturile, in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spune este asa."(fapte 17:11). Repet. Le vorbea cel mai mare apostol al neamurilor iar ei il verificau cu Scriptura.
|
de fapt e o problema si cu asta.
In primul rand, timp de foarte mult timp, nu a existat un canon biblic
(vezi invazia de aprocrife din secolul al II-lea, conflictul de mai incolo asupra cartilor care compun Biblia(Apocalipsa era disputata in Est, Epistola catre Evrei in Vest, in unele versiuni mai vechi apar carti care nu mai sunt incluse acum, cum ar fii Pastorul lui Hermas), si, daca tot am pomenit de Bisericile Orientale, cea etiopiana are Cartea in Enoch).
In al doilea rand, in perioada acestui episod de care pomenesti, Evangheliile de azi nu fusesera inca scrise, deci ar fii consultat Vechiul Testament.
Dar pana si consultarea Vechiului Testament sola scripturist are o problema.
Ebraica scrisa(ca si alte limbi, cum ar fii latina antica) nu avea nici punctuatie nici vocale(latina totusi avea vocale), ceea ce ar face o citire simpla extrem de ambigua.
Asta sugereaza o traditie orala existenta necesara pentru citirea Scripturii.
Exemplu:
Stim ca evreii nu aveau voie sa zica numele lui Dumnezeu.
Dar numele exista scris in carti, fara vocale(YHWH), dar fiindca nimeni nu il pronunta, s-au pierdut vocalele.