<< continuare >>
Și după ce pleca Preasfânta Fecioară, mi-l trimiteai și pe prietenul meu cel mai credincios, pe sfântul înger păzitor, ca să vegheze la căpătâiul meu în timpul nopții și să mă scape de primejdii în timpul zilei. Pentru toate acestea nu mi-ar ajunge nici cuvintele, nici viața ca să-ți aduc miile de mulțumiri și veșnica recunoștință pe care Ți le datorez.
Dar în schimbul tuturor acestor binefaceri fără asemănare, astăzi -vai! – din nou Te-am uitat, din nou Te-am părăsit. Te-am lăsat iarăși răstignit pe cruce, iar eu m-am întors către idolii cei deșerți. Am uitat suferința din groapa Egiptului, am uitat dragostea Ta, am uitat puterea divină cu care m-ai scos din Marea Roșie și din pustiul nesfârșit. Și, ce e și mai grozav, am preferat căldările de carne în locul manei cerești și apei din stâncă. Iar ca urmare, zac acum din nou în prăpastia Babilonului – zdrobit, sfâșiat, secătuit.
Aici, departe de casa Tatălui ceresc, departe de Sion, multă vreme am păscut porcii în pământ străin. Harfele mele stau și acum atârnate în sălcii: nu mai pot cânta atâta vreme cât mă aflu în țara păcatului. Păcatul a ridicat din nou un zid de despărțire, încât nici o rază din iubirea Ta, nici o lacrimă de mângâiere nu mai pot pătrunde până la mine. Inima mi-e de piatră, iar ochii îmi sunt de iască.
Iarăși simt că mă asfixiez, iarăși îmi este dor de cerul de azur, iarăși Te chem la mine: pogoară-Te încă o dată, Iisuse, după oaia ce iarăși s-a rătăcit. Nu mă lăsa singur și părăsit, căci acum, mai mult ca oricând, am nevoie de Tine, numai de Tine.