Știu că în iad nu este cu putință săvârșirea faptelor bune în vederea pocăinței și mântuirii sufletului. Așadar, nu voi fi vrednic – atunci – să-mi ridic ochii la cer, ca să implor mila și iertarea. Nu voi fi vrednic să mă rog Preacuratei Fecioare și sfinților Tăi, dar mă voi mângâia cu gândul că mulți dintre aleșii Tăi au fost, înainte de a Te cunoaște, bețivi, desfrânați, trădători, plini de păcate și că, în ciuda tuturor acestor păcate, ei s-au ridicat cu darul Tău și au biruit. Acești sfinți mă vor înțelege, vor plânge pentru mine, căci își vor aduce aminte că și ei au fost pierduți ca și mine.
De aceea, cu nădejdea în rugăciunile lor, cu nădejdea în rugăciunile întregii Tale Biserici din cer și de pe pământ, în mijlocul căreia se află îngenuncheată și înlăcrimată Preacurata Ta Maică, îmi înalț – cât încă n-a sosit ceasul morții – cu sfială rugăciunea mea, zicând: Iisuse, Preadulcele și Scumpul meu Mântuitor, Tu ești singura mea mângâiere și nădejde de mântuire. Căci oriunde m-aș întoarce – spre răsărit, spre apus, spre miazăzi sau spre miazănoapte – eu numai pe Tine Te caut. Cerul și pământul, viața și moartea n-au nici un sens fără Tine. Tu îmi ești mai necesar decât aerul, apa și pâinea. Și când Te părăsesc și mă îndepărtez de Tine, tocmai atunci îmi ești mai dorit, mai căutat, mai necesar. De aceea, cu lacrimi suspin și strig către Tine: Vino, Iisuse! Pogoară-Te în iadul din mine, cum Te-ai pogorât îndată după înviere și învie ticălosul meu suflet. Știu că nici eu – de mii de ori mai mult – nu sunt vrednic să intri sub acoperământul sufletului meu dărăpănat de păcat, dar adu-Ți aminte, Doamne, că eu, chiar de voi muri în păcate, tot cu nădejdea mântuirii și învierii Tale voi muri. Și așa cum ai avut milă de cei din Legea Veche, pe care i-ai slobozit din legăturile și încuietorile morții, tot așa ai milă și de mine și mă dezleagă din lanțurile păcatului și ale patimilor cu care șarpele m-a înfășurat. Tu ai zis, Iisuse, că mai ai și alte oi, care nu sunt din staulul poporului ales de Tine și pe care trebuie să le aduci în turma Ta; ca și canaaneanca, eu nu sunt din neamul celor ce sunt mereu cu Tine, ci vin continuu dintre păgânii cei nelegiuiți. îmi dau prea bine seama că nu se cuvine să iei Pâinea Vieții din gura copiilor Tăi și s-o arunci unui câine ca mine. Dar cu toate acestea eu alerg ca și sărmana văduvă în urma Ta, rugându-Te fără încetare să ai milă și de mine, căci și eu am în pieptul meu o inimă care rău se îndrăcește cu patimile. Lasă-mă dar, Iisuse Doamne, ca alături de canaaneanca și de toți oropsiții pământului, să strâng firimiturile ce cad de la masa sfinților Tăi. Primește-mă în staulul Tău ca să nu mă sfâșie lupul cel nevăzut. Căci nădejdea și mângâierea mea este Cuvântul Tău care zice: „pe cel ce vine la Mine nu-1 voi izgoni afară”, iar pe cel primit de Tine nimeni nu-1 va putea răpi din mâinile Tale, nici chiar satana.
Cuget ziua și noaptea la Tine, Iisuse, și mă întreb: Ce-aș face, Doamne, fără Tine? Ce-aș face fără Tine în suferință, în boală, în temniță, în sărăcie? Ce-aș face când îndoielile de tot felul vin să-mi sfâșie sufletul? Ce-aș face când păcatele și patimile caută să mă înghită, așa cum valurile mării căutau să-1 înghită pe Petru? Cât de bine îl înțeleg acum pe acel mare scriitor care zicea că, dacă nu Te-ar fi cunoscut, și-ar fi pus capăt zilelor sale; sau pe acel prinț indian care, dacă nu Te-ar fi văzut viu cu proprii săi ochi, și-ar fi curmat firul vieții!
Cunosc dragostea cu care Tatăl ceresc de veacuri îi primește pe toți fiii risipitori care, cu pocăință, se întorc acasă. Cunosc iubirea Duhului Sfânt care, cu suspine negrăite, se roagă zi și noapte pentru noi. Știu că Preacurata Fecioară se roagă în genunchi și cu lacrimi pentru toți păcătoșii. Știu de asemenea că îngerii din cer și toți sfinții, care au fost oameni păcătoși ca și noi, neîncetat ne ajută cu rugăciunile lor dar, cu toate acestea, inima mea tot spre Tine se îndreaptă, Iisuse, ochii mei tot pe Tine Te văd răstignit, vărsându-Ți și acum sângele Tău cel scump pentru mântuirea noastră; urechile mele tot cuvintele Tale aud, spunând: „Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi da odihnă sufletelor voastre”; sufletul meu tot pe Tine Te simte, văzându-Te cum, înainte de a-Ți da duhul în mâinile Tatălui, grija Ta cea mare n-ai îndreptat-o mai întâi spre Maica Ta, care stătea la piciorul crucii cu sabia durerii împlântată în inimă, nici spre feciorelnicul Tău ucenic și prieten ce s-a rezemat de pieptul Tău și Te-a urmat cu cea mai mare credincioșie pe drumul Golgotei, ci Ți-ai îndreptat privirea spre un tâlhar ca mine, căruia i-ai făgăduit Raiul chiar în ziua în care i-ai vorbit, lăsând astfel cele nouăzeci și nouă de oi în muntele sfințeniei și căutând prin prăpăstiile fărădelegilor oița cea rătăcită; iar închipuirea mea tot pe Tine mi Te înfățișează înaintea ochilor mei, stând și plângând în fața Ierusalimului inimii mele, care nu vrea să-și adune puii faptelor bune sub aripele Tale.
Și amintirile din copilăria mea cea duhovnicească tot pe Tine mi Te aduc în față, arătându-mi cum Te-ai pogorât la mine în prăpastie și cum m-ai scos de acolo și m-ai făcut sănătos, dându-mi toată îngrijirea; apoi cum, îndată după înviere, nu Te-ai arătat mai întâi Apostolilor Tăi, ci unei păcătoase din care ai scos șapte draci. Fiindcă Tu și Tatăl una sunteți, iar cel ce Te-a văzut pe Tine L-a văzut și pe Tatăl, nu e de mirare că eu, cel ce sunt ostenit de lupta crâncenă pe care o duc împotriva trupului, a lumii și a diavolului, cel ce sunt împovărat de atâtea patimi și păcate, vin la Tine, Iisuse, căci numai Tu îmi poți opri curgerea patimilor când mă ating de marginea veșmântului Tău, ducându-mă astfel spre limanul nepătimirii. Leagă-mi așadar, Iisuse Preadulce, rănile sufletului meu pricinuite de tâlharii cei nevăzuți, care m-au prins și m-au bătut, lăsându-mă abia viu. Toarnă iarăși untdelemn și vin pe rănile mele, așa cum ai turnat întâia oară. Scoate-mă mereu din prăpastia în care cad de șapte ori pe zi. Dezleagă-mă de nevăzutele firicele cu care m-a înfășurat vicleanul păianjen în pânza sa ca să-mi sugă sângele și viața veșnică.
Te rog să tragi, alături de mine, în jugul Tău care astfel îmi va fi ușor și bun.
Ajută-mă să-i iubesc pe vrăjmașii mei, să-i binecuvântez pe cei ce mă blestemă, să fac bine celor ce mă urăsc, să mă rog pentru cei ce mă vatămă și mă prigonesc, întărindu-mă cu gândul că numai așa ne poți face niște blânzi mielușei pe noi, cei ce suntem lupi crânceni unii față de alții. Până acum, Iisuse, s-a hulit Numele Tău din pricina faptelor mele celor rele; dă-mi dar puterea și harul ca măcar de azi înainte să pot săvârși cât mai multe fapte bune pe care, văzându-le cei din jurul meu, să proslăvească Numele Tău cel sfânt. Fă-mă să intru prin rana din coastă în inima Ta ca să Te cunosc cât ești de blând și de smerit, iar acolo, în inima Ta, să mă umpli de acea dumnezeiască putere și stăpânire de sine ca întotdeauna să mă port cu blândețe și cu smerenie în mijlocul fraților mei. Dă-mi harul să pot răbda ocările, să biruiesc răul cu binele și să nu mai slobozesc câinii cei răi ai patimilor împotriva aproapelui meu. învață-mă să mă lupt mai vârtos împotriva răului din mine, să sufăr nedreptatea fără cârtire și să caut să fiu mai degrabă victimă decât călău, căci așa i-ai învins și Tu pe călăii Tăi. Deprinde-mă să mă las ca un copil în purtarea Ta de grijă. Lovește cu toiagul Crucii în stânca inimii mele ca să izvorască un neîncetat duh de pocăință. Atinge-Te de ochii mei ca să slobozească lacrimi curățitoare de păcate, pentru ca astfel să Te am pururea în inima mea și să nu Te mai părăsesc niciodată, nici în viața de aici, nici în viața de dincolo. Amin.
(Rugăciunea vameșului, Arhimandrit Paulin Lecca, Editura Christiana, 1998)