View Single Post
Vechi 24.11.2013, 18:30:32
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Un topic deosebit de interesant! Când voi avea suficient timp la dispoziție, îl voi citi integral, cu siguranță.
Și iată că se infirmă ceea ce am scris pe un alt topic, anume că, pe topic-urile teologice serioase de pe forum se postează mult mai puțin decât pe thread-uri banale și lipsite de importanță. Iată, un topic serios, pe o temă de maximă importanță pentru viața noastră spirituală, pentru relația noastră cu Hristos - topic pe care s-au adunat 530 de mesaje!
Mă bucur că nu am avut dreptate și îmi retrag afirmația de pe topic-ul "Intrebari despre actele biometrice".
Acum, în câteva cuvinte (în măsura timpului disponibil), voi încerca să schițez câteva idei. Sper că nu repet ceea ce s-a mai scris (am citit doar ultimele câteva mesaje, de la postarea lui Florin_Ionuț cu link-ul de pe teologie.net).
Sunt întru totul de acord cu opinia lui Florin-Ionuț, din toată inima!
Argumente și precizări:
1. Euharistia este și va rămâne Taina prin excelență, Sacramentul esențial al Bisericii Ortodoxe, centrul vieții duhovnicești a creștinilor dreptmăritori, de vreme ce, spre deosebire de celelalte Sfinte Taine prin care Domnul ne dăruiește har, Sfânta Euharistie este împărtășirea cu Însuși Izvorul harului, cu Trupul și Sângele Domnului și Dumnezeului nostru, Care binevoiește a ni Se dărui pe Sine într-un chip atât de smerit.
2. De aceea, scopul întregii Sfinte Liturghii este împărtășirea credincioșilor și nu doar prefacerea Cinstitelor Daruri.
3. Primii creștini au înțeles aceasta și au PARTICIPAT în mod concret la fiecare Sfântă Liturghie, nu doar prin prezența lor fizică, ci și prin împărtășire - cu excepția celor excomunicați. În primele secole, credincioșii se împărtășeau la fiecare adunare euharistică și, mai multe decât atât, luau și acasă părticele din Sfânta Euharistie pentru a se putea împărtăși zilnic și pentru a nu-i lipsi de acest dar pe cei care, din motive binecuvântate, nu puteau participa la slujbă (numărul credincioșilor unei comunități creștine fiind atât de mic pe atunci, preoții puteau avea încredere să le încredințeze Sfintele Taine... Gândiți-vă, este vorba despre acea Biserică primară, Biserica martirilor și mărturisitorilor lui Hristos). În secolul al IV-lea, Sfântul Vasile cel Mare se plângea de scăderea râvnei creștinilor care, în opinia sa, începuseră să se împărtășească inacceptabil de rar: de 4 ori pe săptămână.
3. Treptat, râvna creștinilor, în această privință, s-a diminuat, ajungându-se astfel ca, dintr-o smerenie discutabil înțeleasă și practicată, să se împărtășească din ce în ce mai rar.
4. Sf. Simeon al Tesalonicului (+429) le recomandă cu tărie creștinilor din vremea sa să nu cumva să se împărtășească MAI RAR DE 40 DE ZILE. Prin urmare, Sfântul n-a spus - așa cum greșit au înțeles mulți - să ne împărtășim la 40 zile sau mai rar, ci exact invers: nu mai rar de 40 zile, adică în cel mai rău caz la 40 zile.
5. Excomunicare = în primul rând, excluderea de la comuniunea euharistică. Prin urmare, la fiecare Liturghie în care nu ne împărtășim (exceptând cazurile în care părintele duhovnic ne-a oprit, temporar, de la aceasta), ne autoexcomunicăm.
6. Sfânta Spovedanie era, inițial, Taina reprimirii celor excomunicați în Biserică (de aici asocierea ei cu împărtășirea). De aceea, într-una dintre rugăciunile ce preced Taina Sfintei Spovedanii (rugăciune pe care mulți duhovnici n-o mai citesc, considerând conținutul ei drept nepotrivit actualului context al săvârșirii Tainei), Îi este adresată Domnului această cerere: "unește-l pe dânsul cu Sfânta Ta Sobornicească și Apostolească Biserică". Ceea ce doresc să evidențiez aici este faptul că, dacă Spovedania cât mai deasă (de câte ori simțim nevoia) este recomandată și lăudabilă, aceasta nu trebuie să preceadă, în mod absolut necesar, fiecare Împărtășanie, în cazul în care nu am comis, întretimp, vreun păcat opritor de la Sfânta Euharistie: apostazie, crime, erezii etc.
7. Când suntem vrednici de Domnul nostru Iisus Hristos?... De 4 ori pe an, când ne hotărâm cei mai mulți dintre noi să ne împărtășim? Nicidecum! O singură dată pe an (și anume neapărat la Paști)? Nici vorbă! Niciodată nu suntem vrednici de Hristos, ci Îl primim în dar. De aceea, dacă primim Sfintele ca o răsplată ("sunt vrednic, părintele mi-a dat dezlegare"), atunci...
8. De aceea, la cuvintele preotului "Sfintele sfinților" (sau "Sfintele celor sfinți", așa cum ar mai putea fi tradus), noi, credincioșii, răspundem: "Unul (este) Sfânt, Unul Domn Iisus Hristos, întru mărirea lui Dumnezeu-Tatăl, Amin"!
9. Să medităm împreună la formula (ce cuvânt nepotrivit... dar nu găsesc altul, cu acesta m-am obișnuit) ce însoțește oferirea Sfintei Euharistii: "se împărtășește robul lui Dumnezeu (...) spre iertarea păcatelor lui și spre viața de veci, Amin".
10. Pentru o documentare serioasă, vă recomand tuturor, din toată inima, lucrările părintelui Alexander Schmemann (de exemplu, "Euharistia - Taina Împărăției" și "Postul Mare").
11. Desigur, totul cu binecuvântarea duhovnicului. Putem avea această inițiativă (Dumnezeu apreciază inițiativele libere, sunt convinsă!) și să o ducem la capăt doar cu binecuvântarea duhovnicului, nu fără acordul acestuia. "Toate ale voastre cu dragoste să se facă" - ne îndeamnă Apostolul.
Bucurii!
PS: Cât de corect rremarca părintele Schmemann că orice încercare de a reveni la duhul autentic al Tradiției Bisericii primare este privită de către mulți credincioși, în mod inexplicabil, drept "inovație catolică". :)
Doamne ajută!
Sper că n-am spus prea multe prostii. :)
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca

Last edited by laurastifter; 24.11.2013 at 18:40:35.
Reply With Quote