Sophia, din cate am inteles eu, postul este cerut inainte si se refera la infranare, post, rugaciune curata, milostenie, smerenie, etc. In ziua in care primim Sf Impartasanie, "postul" are o alta conotatie. Oricum, pana la sfarsitul Sf Liturghii, nu ne putem impartasi decat din motive speciale. Iar la biserica nu mergem dupa ce ne-am servit cafeaua. Cele 3 zile de post de dupa, nu sunt sub aceleasi ingradiri. Trebuie sa ne bucuram, sa traim sarbatoarea in felul in care se asteapta Dumnezeu de la noi, dar asta nu inseamna ca facem sex, avand inca pe buze sf euharistie. De asemenea, oasele care raman (de la peste sau carne) nu se arunca la animale sau la gunoi, ci se infasoara frumos in servetel si se pun pe foc, cu prima ocazie apropiata, iar daca nu, se ingroapa intr-un loc curat. Rugaciunea va ramane in continuare in sufletul nostru, dar ne vom axa mai mult spre multumire pentru binefaceri si mila, si mai putin pentru iertarea pacatelor, fiindca se presupune ca, odata ce ne-am impartasit, ne-am si curatit! La asta se refera postul de dupa aceea, nicidecum ca ma intorc acasa in ziua de Craciun sau de Paste, si mananc tot fasole trei zile, ca abia m-am impartasit. Daca Mantuitorul spune femeilor mironosite "Bucurati-va!", deci si noua in aceiasi masura, atunci sa ne bucuram, dar sa o facem dupa cuviinta, nicidecum dezmat!
Last edited by Mosh-Neagu; 29.11.2013 at 13:55:00.
|