View Single Post
Vechi 03.12.2013, 23:43:39
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
L-am gasit cu google -- autorul este George MacDonald. Drept sa spun, nu stiu mai nimic despre el.

Fani, poate ne spui tu mai multe despre acest autor, de ce l-ai ales, ce-ti place la el, etc. :)
Da scuze, aveam impresia ca am zis, dar imi dau seama ca este pe firul 'Ce carti v-au marcat/placut'
Este un autor care pe mine m-a interesat din cauza mult iubitului meu C. S. Lewis, care il considera un fel de mentor, pentru ca, dupa spusele lui, i-a 'botezat imaginatia' cu cartile lui fantastice. Despore 'botezul imaginatiei' as vrea sa scriu alta data, ca e mai complicat. Aici as spune doar ca Lewis iubea literatura dar devenise ateu in adolescenta, iar cartile lui MacDonalds si ale altora, pe urma, l-au adus la crestinism fara sa isi dea seama, mai intai. Imaginatia lui s-a increstinat inaintea mintii.
MacDonald era crestin (a fost si pastor la un moment dat) si a scris multe carti, dintre care cele care sunt cele mai citite astazi sunt cele fantastice, cele din care am citat (Printesa si gobelinii, Printesa si Curdie (am descoperit de curand ca sunt traduse si pe romaneste), Phantastes si At the back of the North Wind, de exemplu.
De ce este interesant? Este un fel de precursor al genului 'fantasy', si in acelasi timp crestinismul se stravede din aceste carti ca printr-un vitraliu (trebuie sa stii ca este acolo, nu este explicit). Sa nu uitam ca Tolkien, cel care a facut acest gen popular, era un crestin foarte credincios (catolic).
A scris si alte romane nefantastice, (care m-au entuziasmat mai putin, cat am citit) si multe alte carti cu eseuri si predici.