Ne-am făcut analizele, eu și toată familia. Toți avem carențe, mai ales copilul.
Pînă la proba contrarie, trebuie să suplimentăm deficitul. Din păcate în farmacii se găsește doar cianocobalamina, dar am comandat de pe net metilcobalamina.
Cianocobalamina este forma artificială care nu se găsește în natură și care e mult mai ieftin de produs și cel mai ușor de depozitat, de aia doar forma asta se vinde în farmacii la noi. Plus că e de fapt cianură în cantități mici care se eliberează în corp la metabolizarea în metilcobalamină.
Forma cu metil se pare că e cea mai bună pentru a fi folosită de noi.
Cel mai util sait mi s-a părut ăsta, unde oamenii explică foarte clar ce se știe despre b12, pe înțelesul tuturor.
http://www.methylcobalamininfo.com/v...what-are-they/
http://www.methylcobalamininfo.com/m...yanocobalamin/
Să nu credeți că dacă sînteți omnivori neapărat nu aveți carențe de b12. Ar fi bine să faceți analizele (costă 45 de lei la Synevo) deoarece vitamina asta este de o importanță colosală pentru buna funcționare a organismului. Cîteva funcții: ajută în regenerarea celulelor, menține sănătos sistemul nervos, contribuie la sinteza ADNului, la generarea globulelor roșii - pe scurt cred că e cea mai importantă dintre vitamine.
Chiar dacă aveți la îndemînă surse de b12 activ, depinde de capacitatea de asimilare a fiecăruia dacă ajunge în cantități suficiente unde trebuie. Deci e bine să vă faceți analizele din cînd în cînd.
Despre cum se produce în laborator:
http://www.321natural.com/2012/08/ho...-b12-made.html
Mai multe pe saiturile de mai sus. Și, nu uitați, doar niște bacterii o pot sintetiza. Nu plantele, nu animalele, nu omul. Dar probabil că omul a stricat ceva în echilibrul naturii că b12 a ajuns rarisimă în vegetalele care se găsesc în comerț. E posibil ca, dacă mîncați legume crescute într-o grădină în care s-a folosit doar îngrășămînt natural fermentat cum trebuie, să aveți parte de necesarul de b12.