Modelul meu nu este neaparat o anume persoana, daca vorbim de modele laice. Ca modele clericale, care, desigur, de ce nu, pot fi urmate, intr-o anume masura si de laici, i-as mentiona pe Arius, Nestorius, Theodor de Mopsuestia, si Theodoretus de Cyrrhus.
Ca model laic, in general, ma raportez la, deopotriva, oameni "simpli", "anonimi", cit si la eroi: ca oameni "simpli", pentru viata lor in armonie cu Creatorul si comunitatea si credinta ei: locuitorii din vechime, indeosebi din Orientul Apropiat si Extremul Orient: evrei, copti, asirieni, turci, coreeni, chinezi, manchu, japonezi, etc. In genere vechile popoare ale Asiei au avut in acea perioada si nu numai, un mare nivel spiritual.
Daca vorba de personalitati: liderii revoltei iudaice antiromane, diversi rabini si tzadiki, sefii comunitatilor copta si siriaca sub arabi, Jan Huss si Jeremia din Praga, lideri insurgentei din perioada interbeica din Maghreb impotriva colonialistilor europeni, sefii Vietcong, Mehmet Ali Agca, cei care lupta in Afganistan actualmente impotriva imperialismului "jandarmului lumii", Hugo Chavez, Edward Snowden, si nu in ultimul rind, unii din fratii nostri romani: oamenii de la Pungesti.
Pot sa zic si eu ceva? Nu va mai ceratai, va rog eu frumos. Colegele Diana si Corina au, fiecare, aprtea lor de dreptate. Si asta e valabil pentru multe alte cazuri de conflict. E POST, fratilor si surorilor!
Last edited by Barsaumas; 11.12.2013 at 13:33:09.
|