Citat:
În prealabil postat de laurastifter
Problema mea, singura mea problemă, este ideea de ascultare NECONDIȚIONATĂ și de "tăiere a voii proprii" - (...)
|
Pare-se că pe firmamentul Laurei a lu' Stifter "recent" a apărut și bate cu putere un duh de neascultare! O, de-ar fi asta singura problemă a ei!! deși ea în neștiința ei chiar și despre ea însăși (nu mai vorbim și în alte materii) trăiește cu falsa impresie că asta i-ar fi unica și singura problemă.
Citat:
ideea de ascultare NECONDIȚIONATĂ și de "tăiere a voii proprii" - idei și atitudini pe care le consider de-a dreptul necreștine. Credința noastră este credința libertății! Cum să devenim obedienți exact în numele ei?
|
Hristos a venit să ne (re)dea libertatea, și în acest sens creștinismul este religia libertății, ori mai bine spus a eliberării prin har și apoi treptat prin viața omului în Hristos culminând cu libertatea. Probabil că Laura are anumite concepte despre libertate, dar nu are înțelegerea creștină despre păcat, cădere, falsa libertate pe care o aduce căderea și noțiunea și experiența adevăratei libertăți ori eliberări. Dacă ar avea înțelegerea creștină "profunda" Laura a lu' Stifter ar înțelege că ascultarea, pe care chiar Dumnezeu a pretins-o în paradis, și tăierea voii proprii în anumite limite și contexte sunt parte necesară a viețuirii creștine, fără de care în fapt nu se poate ajunge la libertatea în Hristos.
Am înțeles că Laura a încercat o mică "diversiune", numai că problema ei este că tocmai sfântul Maxim, pe care a dorit să îl instrumenteze în mod ilegitim pentru a își susține sau pentru a sufla în pânzele duhului ei de neascultare, deci tocmai sfântul Maxim prin teologia lui este împotriva opiniilor teologice, cel puțin într-o bună măsură, pe care le susține Laura. Dar am senzația că Laura ori nu a studiat deloc ori atent pe sfântul Maxim, ori a încercat poate dar nu a înțeles prea multe lucruri. Poate își răspunde singură la această întrebare și eventual ne comunică și nouă răspunsul.
Citat:
Un simplu monah - ce-i drept, cu o cultură deosebită -, (...). (...), fiindcă respectivul călugăr este, așa cum am mai spus, o persoană deosebit de cultivată.
|
Să spui despre sfântul Maxim că era un simplu călugăraș, cu o cultură deosebită și deosebit de cultivat este o dovadă evidentă de o anumită nepricepere. Omul era profund inițiat în Sfintele Mistere dumnezeiești ale lui Hristos și ale Bisericii, nu era doar un om cultivat; dar cum ar putea să priceapă aceste lucruri "profunda" Laura a lu' Stifter?
Citat:
Sau ar trebui măcar caterisit și exclus din monahism?...
|
Spre marea disperare a ortodoxiștilor clericaliști sfântul Maxim nu a fost cleric pentru a putea fi caterisit. Doamne, ce l-ar mai fi caterisit ei și cu ce satisfacție drăcească!