Ce am inteles eu din ce am citit.
Sufletul ca si orice alt spirit, duh creat nu e 100% imaterial cum se spune ci are o consistenta foarte fina eterica , imaterial in adevaratul sens al cuvantului e Dumnezeu .Deci spiritul are limita volum forma chiar greutate insa ff mica.
El se leaga printr-o legatura tainica de trup desfacerea acestei legaturi insemnand moartea.
Sufletul are un centru numit "inima" situat undeva in zona cordului ( inima trupeasca ) dar nu exact in ea. Acolo este vointa libera si se afla duhul omului care da viata sufletului si prin acesta si trupului .Tot aici se naste cuvantul / cugetul inimii .
Aceste 3 parti : suflet - cuvant/cuget - duh sunt asemnarea omului cu Sfanta Treime.
Asa cum Tatal naste pe Fiul si Duhul Tatalui se odihneste in Fiul asa si sufletul naste cuget iar duhul omului "incarca" cuvantul nascut in inima cu energia lui.
De aceea cand spui un cuvant din adancul sufletului el nu e desert ci incarcat de vibratia de bucurie sau dragoste din duhul tau.
Cel mai bine se vede aceasta triada in cantarea Maicii Domnului, Luca 1:
46. Și a zis Maria: Mărește sufletul meu pe Domnul.
47. Și s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu,
48. Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile.
49. Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic și sfânt este numele Lui.
50. Și mila Lui în neam și în neam spre cei ce se tem de El.
51. Făcut-a tărie cu brațul Său, risipit-a pe cei mândri în cugetul inimii lor.
Duhul Nascatoarei de Dumnezeu se umpluse de Duhul sfant si sufletul ei nastea cuvant smerit si bun de slava a lui Dumnezeu in bucuria duhului dar cand suntem inspirati de duhul rau atunci nastem cuvinte trufase incarcate de otrava energie negativa care vor fi insa risipite.
Acestea sunt cele trei componete , parti distincte , unite si nedespartite ale "celui dupa chip".
Dar puterile sufletului ar fi altceva.Si ele ar putea fi impartite in trei probabil caci toata creatia poarta amprenta trinitara.
1 Partea poftitoare vointa 2 partea instinctuala comportamentul animalic 3 partea superioara rationala omul civilizat .
Toate trebuie armonizate.Cea de a 3 a definitorie pentru chipul omenesc crestin ar avea 3 fete : religia - moralitatea , stiinta , arta ( virtute , inteligenta , arta ).
Nu am cultura in spiritualitatea orientala dar ca tot omul stiu si eu de cele 7 chackre energetice si constat ca intr-adevar ele par corecte.
Se pot observa usor cei 7 centrii majori cu functiile lor distincte in general asociatii unei glande importante:
1. Conexiunea cu Absolutul , Cerul , Domnul la mir acolo unde suntem miruiti si ducem mana cand ne inchinam
2. Decizia ratiunea undeva in zona sinusului frontal si intr-adevar pe cortex lobul prefrontal face discernamantul autocontrolul - talamul si hipotalamus - pituitara axa de baza prin care e controlat tot sistemul.
3. Cuvantul , in zona tiroidei la baza gatului este de acolo graim in interiorul nostru cand ne rugam .
4. Dragostea , in zona inimii locul iubirii bucuriei - timus .
5. Centru de forta in zona braului de acolo strigam ne incingem , ne fortam - suprarenale adrenalina
6. Pofta , in pantec unde simtim placerile - prostata ovare
4. Siguranta , undeva in zona perineului sub sezut , de aceea cand ne simtim amenintati sau ne e frica zicem ca avem "morcov" sau ne tzatzaie fundul.
Last edited by Teodosie; 15.12.2013 at 16:02:30.
|