Citat:
În prealabil postat de Dalian
Fiecare face ascultare de cine crede el de cuviință, așa cum îi dictează inima luminată de Duhul Sfânt. Dacă eu cred că un duhovnic ține domele bisericii, de el ascult. Dacă cred că un episcop nu învață așa cum trebuie, n-am nici o obligație să cred ce spune el.
|
Depinde.
Nu toate lucrurile sunt asa clare, daca ar fi, n-ar fi loc de dispute.
Si disputele exista.
Citat:
Principalul e ca eu să cunosc bine învățătura Bisericii și apoi ascult doar de duhovnicii care se conformează ei.
|
Sa luam de ex. anti-ecumenismul.
Conform anti-ecumenistului, nu trebuie nici macar sa stai in aceeasi camera cu ereticul (putin metaforic vorbind, dar nu foarte) ce sa mai si discuti cu el.
El trebuie sa afle de ortodoxie din carti, ca altfel ortodocsii au voie doar sa-l scuipe in ochi (iarasi, putin metaforic, dar nu foarte).
Deci un preot sau episcop care nu se incadreaza in modul in care definesc eu interactiunea cu alte culte, asa cum vreau eu sa inteleg canoanele (acrivic), nu e bun.
Dar in schimb poate fi bun un preot, sau chiar mirean, care se sterge pe picioare cu episcopul, pentru ca "este ecumenist" dupa o judecata superficiala.
Dupa cum vezi, pana la urma nu exista nici o reteta sigura.
Sigur, "ar trebui sa cunoastem", "ar trebui sa judecam drept" (desi mai bine in multe situatii ar fi sa nu judecam de loc).
Dar in practica, nu toata lumea se potriveste cu scenariul cel mai fericit.