Printre acesti eroi ar trebui adaugat si generalul Stefan Gusa, care a avut un rol decisiv in evitarea unui razboi civil si trecerea armatei de partea populatiei.
La Timisoara, pentru o analiza corecta a evenimentelor de acolo, trebuie facute cateva precizari.
Astfel, scanteia a fost aprinsa de Laszo Tokes, cunoscut agent al serviciilor de informatii maghiare AVO.
Apoi in prima perioada- 16-20 decembrie- la Timisoara au actionat elemente diversioniste straine (maghiare si sovietice), care incitau lumea la violenta, distrugeau magazine, care au atacat si unitati militare sau a ministerului de interne. Interventia straina la Timisoara este documentata si de colonelul Filip Teodorescu, seful directiei a treia a securitatii- contraspionaj.
Desi primul secretar Radu Balan a cerut interventie in forta pentru reprimarea revolutiei, atat conducerea militiei cat si a securitatii au refuzat sa faca acest lucru.
Apoi in urma intalnirii din 19 decembrie dintre generalul Stefan Gusa si muncitorii de la ELBA, la reprosul generalului ca de ce a-ti distrus magazine, muncitorii raspund ca nu noi! Atunci -asa cum a declarat generalul- când am inteles sensul si amploarea miscarii populare, am ordonat ca toate unitatile militare sa intre in cazarmi.
In ziua de 20 decembrie, când la Timisoara sosesc Constantin Dascalescu si Emil Bobu, atat Stefan Gusa cat si Ion Coman i-au informat despre situatia reala din oras, si ca la Timisoara regimul comunist se prabusisera.
|