De ești păstor si te vei duce acolo, vei vedea pruncul în colibă.
De ești împărat, și nu te duci acolo, și porfira nu-ți va folosi nimic.
De ești înțelept, și aceasta nu te poate împiedica, de a te duce acolo și a te închina fiului lui Dumnezeu; căci aceasta foarte bine se potrivește cu înțelepciunea, însă păzește-te, ca să nu zici ca Irod numai la arătare: „Și eu voiesc să merg să mă închin lui", iar cu fapta să voiască a-l omorî.
Lui se asemănă toți cei ce primesc Sfintele Taine cu nevrednicie, căci ei, zice Apostolul: „păcătuiesc în trupul și în sângele Domnului" (I Cor. XI, 27). Ei au într-nșii un tiran, care se împotrivește mesei lui Hristos, și este mai cumplit, decât Irod, adică Mamona.
Iar noi, când avem aur, să-l jertfim lui Hristos.
Dacă acei varvari (străini) au adus lui daruri spre cinste, apoi cine esti tu daca niciodata nu ajuți pe un nevoias?
Dacă aceia au făcut o cale atât de departata, spre a vedea pe nou-nascutul, apoi ce dezvinovățire poți tu aduce, tu, care niciodată nu poți merge câțiva pași, spre a cerceta pe un bolnav?
Aceia au dus aur, si tu nu dai nici măcar pâine.
Aceia s-au bucurat când au văzut steaua, iar tu vezi pe Insusi Hristos în persoana saracului si a golului, și nu te misti.
Care dintre noi, cei ce am primit de la Hristos mii de binefaceri, a făcut de voia sa un asemenea drum, ca acei varvari, sau mai drept, ca acei prea înțelepți între cei înțelepți? Ce zic eu, un drum așa de mare?
Multora li se pare prea departe a pune câțiva pași până la Biserică, spre a vedea pe Domnul în peștera cea duhovnicească; dar lor nu le lipsește puterea de a merge, când este vorba despre afaceri lumești, sau despre teatru, despre parăzi si despre petreceri. Nu merită oare acesta pedeapsă și dojană?''
Să ne bucurăm de bucuria căreia ne-am făcut părtași prin Nașterea lui Hristos, și pe Dumnezeu, Cel ce S-a făcut om, să-L proslăvim pentru această întrupare a Sa, și după puterile noastre să-I aducem cinste și mulțumire, însă lui Dumnezeu nu-I este plăcută altă mulțumire, decât aceea ca noi să ne mântuim sufletele noastre și să ne silim a face fapte bune.
Așadar, să nu fim nemulțumitori către Binefăcătorul nostru. După puterile noastre, toți să-I aducem de toate: credință, nădejde, dragoste, înfrânare, milostenie, iubirea aproapelui.
(Cuvânt la ziua nașterii Domnului nostru Iisus Hristos al Sf Ioan Gura de aur(fragment)
Preadulcele nostru Mântuitor și Dumnezeu, slavă veșnică Ție!