View Single Post
Vechi 20.12.2013, 11:36:20
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Ia mai citește o dată ce ai semnat și ce direcție a avut:http://www.crestinortodox.ro/forum/s...0&postcount=66
Să înțeleg că nu mai ești de acord întru totul cu interpretarea respectivă?

Nu le-am pus în antiteză...ci doar am vrut să te fac să înțelegi că nu pregătirea teologică are ultimul cuvânt.
Hai să luăm un exemplu: Sf Porfirie, câte clase a avut? una din câte rețin eu....și la ce nivel duhovnicesc a ajuns? Se mai pune problema pregătirii teologice la un asemenea duhovnic (văzător cu duhul)?

Inițial aveai mai multă încredere în pofesorul de teologie dacă el era mai pregătit decât episcopul sau preotul, neluând în calcul starea duhovniceacă a sfătuitorului...văd că acum ai schimbat datele problemei.
Asta e pronlema cu 'scripta manent', ca nu poate omul sa se contrazica creativ

Hai sa zicem ca m-ai prins cu o anumita inexatitate sau fluctuatie in idei.
Se poate sa ma fi grabit sa scriu anumite lucruri sau sa fi generalizat prea tare.
Problema este foarte dificila si este greu sa generalizezi.

Cum ziceam mai sus, cand am 'semnat' ca sunt de acord cu Laura am vrut sa zic ca sunt de acord cu tonusul mesajului ei. Adica cu ideea ca nu este bine sa absolutizezi nici o persoana pe lumea asta si sa ai incredere in ea in absolut orice situatie - nici chiar parintele duhovnic.

Se pot imagina bineinteles si situatii in care ce spune ea sa fie periculos, nociv sau gresit cum tot asa ce spun eu poate fi inbterpretat intr-un mod periculos. (Daca pana si Evanghelia se poate interpreta in mod 'periculos' si gresit, ce sa mai spunem de bietii de noi? Uite un exemplu: Cand Hristos spune in parabola invitatilor la nunta 'fortati-i sa intre', aceasta fraza a foist folosita in sec. al 16-17-lea de catolicii din Franta ca sa masacreze protestantii care nu vroiau, desi fortati, sa devina catolici...)

Depinde de persoane, depinde pana la urma de duhul in care facem sau nu facem ascultare. Duhul ar trebui sa fie al cautarii sincere a Adevarului - care este Hristos - , al dragostei, si al smereniei.

As vrea sa mai adaug ceva in legatura cu discutia de mai sus despre o eventuala contradictie intre cineva 'inaintat duhovniceste' dar fara studii teologice, si cineva cu studii teologice, (despre a carui duhovnicie sa zicem ca nu stim nimic):
Cred ca un adevarat parinte duhovnicesc inaintat pe calea unirii cu Dumnezeu nu poate fi in contradictie cu un adevar de credinta formultat mai 'academic', la cere el nu are acces in acelasi fel - are acces prin traire, nu prin cuvinte.