Citat:
În prealabil postat de fallen
Nu pot să mă abțin să nu întreb: ce semnificație are sărbătoarea Crăciunului pentru atei?
1. O zi în care nu te duci la muncă, stai acasă, te odihnești, mănânci, bei, te simți bine; sau
2. O zi în care nu te duci la muncă, și profiți pt a-ți face treburile personale, cel puțin pe cele casnice (curățenie, reparații, etc) pt că cele publice evident nu funcționează...???
|
Aceași semnificație ca și pentru marea majoritatea românilor, nici una. Este perioadă în care te aduni cu familia la o masă festivă la o poveste, alții se odihnesc, merg în concediu etc.
Dacă tu îmi zici mie că românul sărbătorește crăciuniul pentru că este ziua în care s-a născut Isus te minți singur(ă).
Dacă chiar vrei să găsim o „semnificație”, în primul rând nimeni nu știe data corectă când s-a născut Isus, în al doilea rând crăciunul este o sărbătoare păgână ce datează cu mult înainte de Cristos, bănuiesc că a-ți auzit de solstițiu de iarnă.
Citat:
În prealabil postat de fallen
Și încă o curiozitate am: ce șanse sunt ca o căsnicie "mixtă" să funcționeze??? Afară desigur de varianta în care persoana "credincioasă" renunță la obiceiurile ei? Cum funcționează o soluție de compromis, o săptămână crezi, cealaltă nu, o dumincă mergi la biserică alta nu, dc te duci anul ăsta de Crăciun la anul te duci de Paști, sau cum??? Un copil îl botezi, altul nu, când moare cineva din familie îi faci parastas, dar la următorul nu-i mai faci?
|
Ai enumerat exact zilele în care românii sunt „ortodoxi”: nuntă, botez, paște, înmormântare, și când trebuie să completeze un act.
Am un nume pentru această categorie din care fac parte cei mai mulți români: „creștini ortodox în acte” adică nu cunoaște nimic din dogmă, nu au deschis o biblie în viața lor, nu urmează nimic din învățătură dar merg la biserică în acele zile și se declară ortodoxi la recensământ din tradiție.
Deci pot să zic cu ceritudine că majoritatea românilor nu le pasă ce religie are partenerul, singurul motiv pentru care fac nunta la biserică este din cauza tradiției.
Cei care au probleme cu acest aspect, sunt cei care fac parte din familii religioase, cum ești tu probabil.
Citat:
În prealabil postat de gabriela8
Nu stiu daca putem vorbi de casatorii mixte in cazul ateilor. Daca ateul nu se cununa, nu e casatorie. Si daca o fac, cred ca totul este formal.
|
Mă faci să râd. Dacă vrei să te căsătorești faci cununia civilă și gata. Cununia religioasă e doar o fesitivitate care din punct din vedere legal nu înseamnă nimic.