Subiect: Ipocrizie?
View Single Post
Vechi 26.12.2013, 16:12:54
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Poate nu ar trebui sa judecam, pt ca contactarea unei boli parazitare nu se intampla intodeauna din vina noastra, si nici nu reusim sa scapam usor de ea...(vreau sa zic ca pierderea credintei se poate intampla, uneori, si din cauze extrinseci, fara sa o cautam neaparat cu lumanarea, ci pur si simplu, din nebagare de seama si lenevire, ne trezim ca se duce pe apa sambetei si nu mai reusim sa o regasim; daca ne simtim bine sau nu in lipsa ei, asta depinde de la o persoana la alta).

Cat despre muzica...recunosc ca si pe mine ma atrage muzica, si ca afara de asta, am si multe alte motive subiective care ma atrag spre biserica, ceea ce poate nu este tocmai onest. Adica daca nu as fii gasit oarecare suport, nu as fi ramas "sustinatoare" a acestei institutii .

Referitor la ipocrizie, sunt voci care spun ca biserica, decand s-a legiferat crestinismul, incearca sa atraga credinciosii tocmai prin muzica si arta, prin cladiri marete, frumoase, monumentale, picturi stralucitoare si muzica minunata. Poate daca lucrurile ar sta altfel, daca crestinismul ar fii in ilegalitate (Doamne fereste) si bisericile ar fii niste locuri total dezagreabile, ascunse prin vagauni si cotloane, mult mai greu accesibile, si ar fii o adevarata mucenicie sa ajungem la ele, atunci poate am putea fii mai siguri de autenticitatea credintei noastre. Acum e mai mare dragul sa mergi la biserica, in conditiile in care inauntru e vara racoare si iarna cald, poti sta pe scaun si asculta muzica frumoasa si admira picturi, si nu te costa mai nimic, de asemeni poti sta pe o banca in curtea bisericii, la umbra copacilor, vara, si poti admira florile si asculta pasarele, departe de tumultul strazilor aglomerate si de forfota orasului.

Adevarata ipocrizie, si autentica, este cand mergi la biserica doar de ochii si gura lumii, ca sa te dai mare ce nunta, botez sau parastas ai facut tu..

De asemeni, daca ar fii sa fim rautaciosi, am putea spune ca sa-ti placa muzica religiosa dar sa nu crezi, e ca si cum ai admira o femeie frumoasa, si nu numai, ti-ar placea sa-ti petreci timpul cu ea, mai ales intr-un anume fel, insa nu ai iubi-o cu adevarat, dar nu pot sa sustin aceasta comparatie pentru ca nu sunt convinsa ca chiar asa e (afara de asta, muzica poti doar sa o admiri, la fel cum poti sa admiri si femeia si doar atat, ipocrizia ar fii daca ai si profita de ea, dupa care ai spune ca de fapt nu-ti trebuie asa ceva, nu ai nevoie de ea in viata ta in alte scopuri decat pentru placerea momentului). Nu cred ca poate altcineva dinafara sa ne spuna daca suntem ipocriti sau nu, pentru ca nimeni nu poate sti mai bine decat noi ceea ce simtim, si daca sentimentele noastre sunt autentice sau nu.

Last edited by fallen; 26.12.2013 at 17:44:08.
Reply With Quote