Problema construirii de biserici este destul de delicata. Nu sunt prea multe. Cele despre care stiu eu ca s-au construit au fost chiar necesare. Poate ca s-au comis undeva abuzuri, nu stiu. Atunci cand in jur exista blocuri de locuinte unora li se poate parea ca sunt prea multe biserici. Insa raportat la numarul locuitorilor, pot fi chiar insuficiente.
Despre numarul carciumilor nu comenteaza nimeni ca ar fi prea multe...
Stiu un sat cu o biserica si cu patru carciumi! Sa vezi concurenta! Carciuma e deschisa inclusiv duminica dimineata. Ce sarbatoare?! Bani sa iasa! Si omul este ispitit usor sa intre mai ales cand se intoarce de la biserica! Vorbesc despre cei care merg la biserica, pentru ca exista atei si la sate!
Pe de alta parte, zidurile singure nu ne asigura mantuirea. In paralel cu construirea bisercilor trebuie sa veghem la sanatatea morala a crestinilor, la calitatea vietii lor duhovnicesti. Un guvern crestin al unei tari crestine ar trebui sa protejeze drepturile crestinilor si sa nu adopte legi care sa le anuleze pe acestea...Avem nevoie si de biserici, dar si de imbisericiti si de induhovniciti care sa continue frumoasele traditii crestine ale acestui popor.
|