Citat:
În prealabil postat de laurastifter
În primul rând, aș vrea să vă spun că, de mai mult timp, vă citesc cu mult interes mesajele și, deși multe dintre convingerile mele sunt diferite, vă apreciez în mod deosebit pentru modul elevat, clar și persuasiv în care argumentați.
Știți să îmbinați atât de bine frumusețea stilului cu rigoarea argumentării teologico-filosofice!
Sunteți un exemplu pentru mine, în această privință!
M-aș bucura ca, atunci când veți fi disponibil pentru a vă petrece mai mult timp pe forum și când "timpul va avea mai multă răbdare și cu mine", să discutăm (polemizăm) pe această temă a relației dintre creștinism și buddhism.
Acum evit să încep discuția, fiindcă prevăd cum ați contraargumenta, iar eu ar trebui să răspund și nu aș avea suficient timp la dispoziție pentru a duce mai departe o discuție atât de interesantă și constructivă. :)
Mă limitez doar la a vă propune să analizați faptul că:
"Acest amestec de invataturi este perceput ca blasfemie de catre crestini.
Iar budistii spun ca amestecul diferitelor sisteme duce la pierderea puterii specifice fiecareia".
Prin urmare, ambele religii la care aderați vă îndeamnă să vă consacrați în mod total... uneia singure.
Ambele credințe pe care le-ați asumat invită la evitarea sincretismului și la asumarea, în mod ontologic și până la capăt, a unui singur mod de viață spirituală...
Un an nou fericit vă doresc și Dumnezeu să ne fie tuturor alături în căutările noastre, fiindcă pe El Îl căutăm!
Cu deosebită prețuire,
Laura Stifter
|
Multumesc pentru aprecieri.
Iti urez un calduros
La Multi Ani tie si tuturor forumistilor.
-----
Incompatibilitatea dintre diferite forme de religii este un aspect
sensibil care isi are sursa in diversitatea modurilor de gandire si abordare. Prin coliziunea acestora se genereaza cu usurinta stari conflictuale si intoleranta.
In primul rand, pentru ca pana in prezent nu s-a identificat o viziune comuna asupra principiilor functionale care sa reuseasca sa se ridice deasupra terminologiilor si stilurilor existente.
La modul utopic, daca oamenii ar comunica doar prin trairi ale inimii si nu s-ar ascunde dupa cuvinte, omenirea nu ar cunoaste fenomenul de dispersie religioasa. Adevarul si minciuna ar fi perfect vizibile.
-------------
"
Amestecul de invataturi este perceput ca blasfemie de catre crestini.
Iar budistii spun ca amestecul diferitelor sisteme duce la pierderea puterii specifice fiecareia".
----------------
Amestecul este de evitat, in primul rand, din cauza faptului ca suntem puternic conditionati de nevoia de identitate: identitate proprie, identitatea invataturii, identitate holistica.
Suntem conditionati in sensul in care o identitate asumata genereaza un soi de putere psihologica si stare de confort.
In cazul in care fractionam identitatile sau le diluam, pe toate cele trei paliere, pierdem reperele si inradacinarea.
Pentru evitarea acestei stari este necesara gasirea identitatii care transcende denominarile.
Aceasta este practic imposibil de realizat de catre cei care sunt la inceput - cei care sunt in procesul de cautare, de formarea a unei conceptii proprii dar si de catre cei in care virtutile sunt inca plapande.
Coliziunea de identitati genereaza involuntar dubiu si procese analitice redundante. Actioneaza ca o frana - pentru ca identitatile din sisteme diferite actioneaza ca forte psihice care trag in directii diferite.
Daca identitatile specifice unui sistem functioneaza perfect nici nu este de dorit sa incercam sa integram alte “identitati” – respectand principiul “
ce functioneaza lasa sa lucreze - nu interveni”.
Integrarea altor principii ar trebui sa fie un demers care are la baza o necesitate.
De asemenea, un sistem nu este doar o colectie de dogme si principii ci este, de fapt, o strategie articulata de maturare progresiva a virtutilor (bunatatilor launtrice). Fiecare sistem are o succesiune si inlantuire proprie a verigilor. In budism strategia cea mai generala este evidentiata in invataturile LAMRIM.
“Amestecul” poate aduce doua strategii bune in coliziune. Mintea are nevoie de o anumita perioada de timp pentru a intelege in profunzime o virtute si a o asimila. Aceste doua procese depind puternic de relationarile si interactiunile dintre pricipiile specifice sistemului. Astfel ca, saltul des de la o virtute la alta inter-sistem (dar si intra-sistem) este evident contraproductiv.