Citat:
În prealabil postat de Banikka
Ai mare grijă, copilă, ce vorbești! Biserica Ortodoxă Română are o vechime considerabilă, iar statutele pe care le-a obținut în ultimii 150 de ani nu aduc atingere asupra vechimii Creștinismului Ortodox românesc bisericesc, prin urmare a ceea ce oricum în genere era BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ, chiar dacă nu avea titulatura respectivă. Creștinismul ortodox la poporul tracic despre care se spune că ar fi fost romanizat (ori mai bine spus latinizat în limbă) există de aproximativ 2000 de ani. Există dovezi foarte clare din punct de vedere istoric despre răspândirea Creștinismului ortodox în spațiul traco-românesc. BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ ESTE PATRIARHIA AUTOCEFALĂ ORTODOXĂ LEGITIMĂ (deși există totuși multe probleme) ȘI REPREZINTĂ CREDINȚA CREȘTINĂ A BISERICII APOSTOLICE! ȘI A REPREZENTAT ACEASTĂ CREDINȚĂ (cu neajunsuri evidente ce-i drept) TIMP DE APROXIMATIV 2000 DE ANI chiar și atunci când Biserica Ortodoxă românească nu avea statutul pe care l-a dobândit mai târziu!!
Spațiul traco-românesc este denumit convențional "România" doar după opiniile ignorante în materie de istorie. Potrivit istoricului Nicolae Iorga, spațiul traco-românesc, care a fost și este și în ziua de azi mai extins decât actualele teritorii ale Statului, ROMÂNII și spațiul Românesc sunt moștenitorii ROMANIEI SAU ROMANIILOR ORIENTALE!! Asta așa pentru cultura ta generală. În urma "romanizării" poporul traco-românesc a început, și este consemnat în izvoare istorice, copilă, să se autonumească singur prin termenul de RUMÂNI, deși existau, așa cum există și azi, diverse nume pentru populații locale, regionale. Această denumire de RUMÂNI, care s-a transformat ulterior în cea de ROMÂNI, este veche încă din primul mileniu de istorie al erei creștine! Prin urmare a susține că spațiul traco-românesc este denumit convențional și de nici două secole cu termenul de România este în esență dovada inculturii și a relei credințe, iar pentru această evidență este suficientă pe lângă argumentul pe care l-am adus, plus argumentul istoric imbatabil al EXISTENȚEI ISTORICE ÎN CONTINUITATE ȘI ÎN MAJORITATE COVÂRȘITOARE a românilor, denumirea de ȚARA ROMÂNEASCĂ pe care a avut-o statul medieval din zona Munteniei, Olteniei și Romanaților. Prin urmare repet ce am spus: Ai mare grijă ce vorbești, copilă!
Nu veni tu, copilă, să denigrezi și să minimalizezi un popor care are atestare istorică de cel puțin 3000 de ani, dacă nu cumva o fi și mai mult, pe spațiul său de etnogeneză și de geneză culturală și spirituală, și nici Biserica Creștină a românilor ortodoxă veche de aproape 2000 de ani pe acest spațiu traco-românesc!
|
În primul rând, în privința existenței creștinismului încă din primele 3 secole în spațiul carpato-danubiano-pontic, sunt întru totul de acord cu dvs. Și eu am convingerea că, la noi, credința creștină a fost propovăduită, pentru prima dată, de către Sf. Ap. Andrei și am cunoștință despre mulți dintre martirii care și-au dat viața pentru Hristos aici (chiar la primul meu examen din anul I de facultate am avut un subiect despre ei și despre dovezile istorice ale vechimii creștinismului din spațiul nostru... și tare mult m-am bucurat!).
Prin urmare, să mă ferească Dumnezeu de a denigra Biserica lui Hristos din spațiul românesc!
Poporul român s-a născut creștin, credința creștină având o importanță fundamentală în etnogeneza românească, alături de factorul etnic (substrat geto-dac, strat latin și adstrat slav).
Ceea ce am scris era un răspuns la afirmația dlui Konijiro, conform căreia BOR - înțeleasă de către domnia sa strict în sens instituțional și așa cum era organizată în perioada comunismului - a reprezentat credința creștină.
De aceea i-am spus că instituțiile eclesiastice fac parte din Biserică atât timp cât asumă Evanghelia lui Hristos, nu reprezintă credința a priori, orice ar fi și orice ar face într-un anumit moment al istoriei.
În plus, n-am denigrat nici ierarhia BOR din perioada comunismului, ci i-am spus dlui Konijiro că afirmația domniei sale că BOR a colaborat este o generalizare nejustificată.
Totuși, am reacționat față de tendința de a asocia credința creștină, în mod necondiționat, cu organizarea instituțională a Bisericii dintr-un anumit spațiu geografic și dintr-un anumit moment istoric (obiecție pur principială).
Da, acum Patriarhia BOR este ÎNTRU TOTUL LEGITIMĂ, dar tocmai pentru că, la momentul istoric pe care-l trăim, este consecventă credinței.
Dacă, în viitor, situația s-ar schimba în sens negativ (Doamne ferește!), atunci nu ar mai reprezenta credința și nu ar mai fi parte a Bisericii universale.
Acum evident că e legitimă și parte a Bisericii universale Patriarhia noastră, slavă Domnului!
În privința denumirii de România, mai discutăm - nu fiindcă n-aș fi de acord cu dvs, ci pentru că, neavând acum suficient timp la dispoziție, nu m-am putut concentra la citirea acelui pasaj din mesajul dvs, așa încât voi reveni.
Doamne ajută!